Σχέδιο: Nick Dragotta

Το East of West #1 του Jonathan Hickman και του Nick Dragotta δεν είναι μια επιφανειακή ιστορία. Είναι μια σειρά με βαρύτητα που αν και χρησιμοποιεί ένα θέμα αρκετά γνωστό, τους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, έχει ένα ασύλληπτο σενάριο που παραλλάσει την ιστορία όπως την ξέρουμε και δημιουργεί ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα. Το “Big Bang” στο σύμπαν των κόμικς μόλις έγινε και αυτή η σειρά είναι το πρώτο αστέρι.

Ο κόσμος στον οποίο διαδραματίζεται η ιστορία είναι ένα μείγμα της παλιάς άγριας Δύσης των γουέστερν με τη νέα τεχνολογία, όπου μύθοι και προφητείες κινούν τα νήματα. Η ιστορία αρχίζει με τους καβαλάρηδες να ξαναγεννιούνται από τον τελευταίο τους θάνατο. Μόνο που ένας από αυτούς λείπει. Ένας από τους καβαλάρηδες έχει πεθάνει! Και εδώ χωρίζεται η αφήγηση σε δύο κομμάτια. Στο πρώτο, οι καβαλάρηδες εμφανίζονται ως παιδιά που φέρνουν την αποκάλυψη με τον χειρότερο και πιο φρικιαστικό τρόπο που μπορούν.

Το δεύτερο κομμάτι ακολουθεί την πορεία των ενήλικων καβαλάρηδων, οι οποίοι αναζητούν εκδίκηση γιατί κάποιος τους πρόδωσε και οι τρόποι τους σίγουρα δεν είναι ωραίοι. Ένα άλικο μονοπάτι σχηματίζεται καθώς κάνει αργά-αργά την παρουσία του ένα παιχνίδι που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν, ένα παιχνίδι εξουσίας και πλάνης με τρόπαιο τον κόσμο. Ποιος στ’ αλήθεια θα ήταν αρκετά τρελός για να συμπεριλάβει στα σχέδιά του την Αποκάλυψη; Ποιος θα ήταν παρανοϊκός ώστε να προσπαθήσει να ελέγξει προφητείες;

Ο Hickman εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο των καβαλάρηδων με έναν σαγηνευτικό τρόπο, αποδεικνύοντας πόσο καλός είναι στο να ισορροπεί μεταξύ του παρελθόντος και του τι συμβαίνει τώρα. Μύθοι μοιάζουν να ορίζουν τη μοίρα του κόσμου, όμως κάτι στο παρελθόν φαίνεται να έχει αλλάξει την προκαθορισμένη πορεία των πραγμάτων. Μια συνωμοσία που συνεχίστηκε μέσα στον χρόνο και προσφέρει πολλά στρώματα σε αυτό το σενάριο. Ο Hickman με μαεστρία κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη χωρίς να λέει πολλά.

Οι χαρακτήρες του δεν είναι επίπεδοι. Είναι άτομα που έζησαν μέσα στον κόσμο και έσπασαν κάτω από το βάρος του, άτομα που προδόθηκαν και είναι αποφασισμένα να ελέγξουν τη μοίρα και να σκορπίσουν χάος για να επαναφέρουν την τάξη, άτομα που αναζητούν ό,τι έχει σημασία…

Το σχέδιο του Dragotta δίνει στο κόμικ τη χροιά που χρειάζεται. Το ταλέντο του στο σχέδιο και στα μελάνια, εμφανές. Οι χαρακτήρες του είναι μοναδικοί και με τις σωστές αποχρώσεις. Από τον τρόπο που κινούνται μέχρι την ενδυμασία τους, όλα έχουν σχεδιαστεί για να προωθούν την ιστορία. Το περιβάλλον είναι λεπτομερές και υπάρχει μια υπέροχη ροή στις εικόνες.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο μέχρι το τέλος της ιστορίας είναι ότι το East of West είναι απλά καταπληκτικό και σηκώνει τον πήχη για τα υπόλοιπα κόμικς. Μην το χάσετε!!