Δεν είναι λίγα τα πράγματα που μπορεί πραγματικά να πει κανείς για το φαινόμενο Fullmetal Alchemist. Δημιούργημα της Ιαπωνέζας Χιρόμου Αρακάβα, εμφανίστηκε σαν κομήτης στον κόσμο των κόμικ Μάνγκα, για να καθιερωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση σε μια σειρά καρτούν 53 επεισοδίων.

Το Fullmetal Alchemist είναι η ιστορία των νεαρών αδελφών Αλφόνσε και Έντουαρντ Έλρικ, οι οποίοι απο νωρίς αναπτύσσουν τις ικανοτητές τους στην Αλχημεία. Αντίθετα με την μαγεία όπου είναι δυνατόν να φτιάξει κάποιος κάτι απο τίποτα, η Αλχημεία είναι μια επιστήμη που ακολουθεί τον νόμο της δίκαιας ανταλλαγής. Μπορείς να φτιάξεις κάτι, μόνο απο κάτι που υπάρχει. Όταν η μητέρα των αδελφών Έλρικ πεθαίνει χτυπημένη απο μια σπάνια αρρώστια, αυτοί επιχειρούν να κάνουν το πιο απαγορευμένο πράγμα για τους νόμους που διέπουν την Αλχημεία, την επαναφορά στην ζωή ενός νεκρού όντος……..αποτυχαίνουν.

Το τίμημα που θα πληρώσουν είναι βαρύ, καθώς ο Έντουαρντ θα χάσει ολόκληρο το δεξί του χέρι και το κάτω μέρος του αριστερού του ποδιού και ο Αλφόνσε χάνει ολόκληρο το σώμα του. Χάρη στην γρήγορη σκέψη και στις ικανότητες του, ο Έντ καταφέρνει να δέσει την ψυχή του αδελφού του σε μια άδεια πανοπλία, πρωτού λιποθυμήσει απο τον πόνο και την απώλεια αίματος. Ο Άλ σώζει τον αδελφό του πηγαινοντάς τον στην οικογένεια που τους είχε υιοθετήσει, τους Ρόκμπελ. Σε αυτό το μέρος ο Άλ θα αποκτήσει προσθετικά μέλη, που ονομάζονται οτομέϊλ (auto-mail), κάτι στο οποίο ειδικεύεται η οικογένεια Ρόκμπελ, τα μέλη αυτά επιτρέπουν κανονική κίνηση και αυξημένη δύναμη. Κατα την αναρρωσή τους θα τους γίνει η προσφορά να σπουδάσουν σε μια ειδική Ακαδημία, απο όπου μπορούν να γίνουν Κρατικοί Αλχημιστές. Ο Άλ θα το δει σαν μια ευκαιρία όχι μόνο για να βελτιώσουν τις ικανοτητές τους στην Αλχημεία αλλά και για να καταφέρουν να πάρουν τα σωματά τους πίσω. Για να το καταφέρουν αυτό πρέπει να βρουν την επονομαζόμενη Φιλοσοφική Λίθο, και εδώ είναι που αρχίζει η περιπετειά τους.

Απο τα πιο δυνατά στοιχεία της ιστορίας είναι σίγουρα οι γραφικοί της χαρακτήρες. Καλοσχεδιασμένοι (κανένας χαρακτήρας δεν μοιάζει με κάποιον άλλο) και όχι μονοδιάστατοι, κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθώς ξεδιπλώνονται πτυχές του παρελθόντος τους και καθώς έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε να εξελίσσονται κατα την διάρκεια των περιπετειών τους. Η παραπλανητική πορεία των γεγονότων αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην ιστορία μας, καθώς κίνητρα και προθέσεις αλλάζουν στην προσπάθεια των χαρακτήρων να εξιλεωθούν. Το χιούμορ, οι δυνατές σκηνές μάχης, οι αναπάντεχες αποκαλύψεις και η ζωντανή κίνηση αυτού του Μάνγκα κερδίζουν αμέσως τον αναγνώστη καθώς η εισαγωγή του σε αυτόν τον κόσμο της Αλχημείας αλλα και των μεγαλύτερων δοκιμασιών της ανθρώπινης ψυχής, αφήνει μόνο ενδιαφέροντα ερωτήματα και μια καλοστημένη ιστορία που σίγουρα θα συναρπάσει.