Όταν η έρημος βάφεται κόκκινη

Έρημος Καλαχάρι. Κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική ζωή. Εκτροφή ζώων και εμπόριό τους. Με μεγάλες περιόδους ξηρασίας και ελάχιστες πηγές νερού. Με τους αγρότες να υποφέρουν και μετά βίας να τα βγάζουν πέρα. Φάρμες μέσα σε τεράστιες εκτάσεις. Που ανήκουν σε λευκούς. Έπειτα από τον παραγκωνισμό της φυλής Χρίκουα και των Βουσμάνων, ιθαγενών, που κατοικούσαν εκεί και ζούσαν από αυτές για πολλά πολλά χρόνια. Και που τώρα διεκδικούν πίσω τις εκτάσεις τους.

Πόλεμος μαίνεται. Με έντονες φυλετικές εντάσεις και βία. Λευκών έναντι ιθαγενών. Λογικής έναντι δεισιδαιμονιών. Και το αίμα δεν αργεί να χυθεί, ενώ ο ρατσισμός βρίσκεται παντού.

Όταν μια εκκεντρική λευκή καλλιτέχνιδα και η τετράχρονη έγχρωμη θετή της κόρη δολοφονούνται άγρια μέσα στη φάρμα τους, οι λευκοί αγρότες, εξαγριωμένοι, στρέφουν τις υποψίες τους εναντίον του ιθαγενούς επιστάτη. Και ο Αλμπέρτους Μπίσλααρ, ένας βασανισμένος αστυνομικός, που, αφού εγκατέλειψε το απαιτητικό αστυνομικό του πόστο στο Γιοχάνεσμπουργκ, πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην ύπαιθρο με όνειρό του μια ήρεμη ζωή, καλείται να εξιχνιάσει την υπόθεση και να βρει τον δολοφόνο. Μόνο που έρχεται αντιμέτωπος με το ξέσπασμα της βίας, με ραδιουργίες, με φυλετικές εντάσεις, με ρατσισμό.

Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και το κορίτσι και για ποιο λόγο; Η διπλή αυτή δολοφονία ωφελεί σε κάτι; Ποιος ήθελε να τις βγάλει από τη μέση και γιατί;

Όσο οι σελίδες γυρνούν και ο αστυνομικός ανακαλύπτει νέα στοιχεία, γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι όλοι έχουν μυστικά, που κρατούν καλά κρυμμένα, όλοι έχουν συμφέροντα, όλοι κατ’ ουσίαν επιθυμούν διακαώς να πλουτίσουν. Το χρήμα είναι ο θεός τους.

Η Karin Brynard, μια νέα φωνή από τη Νότιο Αφρική, που όλα δείχνουν ότι ήρθε για να μείνει, στο πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Ματωμένη έρημος» αποτυπώνει με αδρές γραμμές και άκρως παραστατικά την έκρυθμη κατάσταση, κατάσταση πολέμου, που επικρατεί, τις άγριες συνθήκες συνύπαρξης λευκών και ιθαγενών στην έρημο Καλαχάρι. Τους αγώνες των μεν και των δε για επικράτηση και για διεκδίκηση της γης τους. Για δικαίωση.

Εισχωρώντας σε βάθος, αποτυπώνει τις –άγριες– κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της νοτιοαφρικανικής κοινότητας, φέρνοντας στο φως έναν κόσμο άγνωστο και αθέατο στους περισσότερους.

Ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί εκ θεμελίων και αφηγείται ένα καθηλωτικό θρίλερ γεμάτο εντάσεις και ανατροπές. Με πλοκή που βάζει φωτιά στις σελίδες. Ένα βιβλίο-ποταμό που πραγματικά δεν μπορείς να αφήσεις, παρά μόνο όταν φτάσεις στο τέλος του. Η «Ματωμένη έρημος», εξάλλου, είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει και ο τίτλος. Ένα βιβλίο, στο οποίο η έρημος Καλαχάρι, ο τόπος δράσης του, βάφεται κόκκινη από το αίμα αθώων ανθρώπων.