Το κυνήγι συνεχίζεται

Ο Αλεξάντερ Τσόρμπαχ μετά τα τελευταία γεγονότα βρίσκεται σε αφασία. Δεν μπορεί να χωνέψει τα όσα συνέβησαν, ενώ μια νέα σειρά εγκλημάτων λαμβάνει χώρα. Ο Ζούκερ, ένας διακεκριμένος χειρουργός οφθαλμίατρος, ο οποίος πραγματοποιεί τα πιο απαιτητικά οφθαλμολογικά χειρουργεία, συλλαμβάνεται για αποτρόπαια εγκλήματα. Απάγει γυναίκες, τους αφαιρεί τα βλέφαρα, τις βιάζει και στη συνέχεια τις αφήνει ελεύθερες.

Η αστυνομία στρέφεται στην τυφλή φίλη του Τσόρμπαχ, την Αλίνα, για να προσπαθήσει να βρει στοιχεία για τον Ζούκερ, καθώς παρά τη σύλληψή του δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι ένοχος. Η Αλίνα, παλεύοντας με τους δικούς της δαίμονες, ειδικά έπειτα από όσα προηγήθηκαν στην υπόθεση του Συλλέκτη, αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να συνδράμει τις προσπάθειες της αστυνομίας. Τελικώς, ενδίδει και αποφασίζει να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ζούκερ. Η Αλίνα σ’ αυτή τη συνάντηση διαβλέπει τη λύτρωσή της, αντιλαμβανόμενη ότι η επαφή με τον διάβολο προσωποποιημένο θα τη φέρει σε ερεβώδη μονοπάτια. Μήπως κάτω από το στρώμα της υπόθεσης Ζούκερ ενυπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον Συλλέκτη και τον ίδιο τον Ζούκερ;

Το δεύτερο μέρος της σειράς Μάτια συνεχίζει από το σημείο όπου τελείωσε το πρώτο βιβλίο. Κι εδώ ο Φίτσεκ επιλέγει, όπως συνηθίζει, να δομεί το βιβλίο σε κεφάλαια. Στο δεύτερο βιβλίο η ταχύτητα των γεγονότων είναι πιο γρήγορη, η αφήγηση γραμμική με παρεμβολές που αφορούν το παρελθόν της Αλίνα.

Χαρακτηριστικό του ύφους του Φίτσεκ είναι ότι δεν αναλώνεται σε καταιγιστικές σκηνές δράσης, αλλά στην αποδόμηση των χαρακτήρων και στη διασύνδεσή τους, ώστε να περιπλέξουν το νήμα της πλοκής. Εμβαθύνει στην αποτύπωση των προσωπικοτήτων, πώς μιλούν, πώς αντιδρούν, πώς κινούνται, ώστε κάθε πτυχή να στοιχειοθετείται από τις πράξεις του ίδιου του χαρακτήρα και όχι από μια ξερή αφήγηση. Εξ ου και έχει καταφέρει να θεωρείται και να είναι εκ των κορυφαίων συγγραφέων στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο.