Ό,τι κι αν (σου) συμβεί, η ζωή συνεχίζεται

Όταν ο άντρας της Καρολίνα, Άκσελ, πεθαίνει απροσδόκητα στη διάρκεια μιας συνηθισμένης νύχτας, η γυναίκα χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της. Μαζί με ένα μωρό οχτώ μηνών, τον γιο της, καλείται να ξεπεράσει το σοκ, να επιβιώσει, να επιζήσει των συνθηκών. Ό,τι γνώριζε μέχρι τότε, ό,τι της ήταν οικείο και την έκανε να αισθάνεται ασφαλής, από τη μια στιγμή στην άλλη έχει γκρεμιστεί αφήνοντας εμπρός της ένα απύθμενο κενό – σωματικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό.

Η Carolina Setterwall στο πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Μακάρι όλα να πάνε καλά», το οποίο είναι αυτοβιογραφικό, καταγράφει τη ζωή της από το τραγικό συμβάν, τον Οκτώβριο του 2014, και έπειτα, εν είδει ημερολογίου. Εν είδει μιας εκ βαθέων εξομολόγησης. Σε εναλλάξ υποκεφάλαια με καταγραφές του παρελθόντος από τον Απρίλιο του 2009, όταν γνώρισε τον σύντροφό της. Ολόκληρη η πορεία της σχέσης τους, τα πρώτα ραντεβού, η πρώτη γνωριμία της κοπέλας με τους γονείς του αγοριού, η συγκατοίκηση, η μετακόμιση σε νέο διαμέρισμα, η γέννηση του γιου τους. Μαζί με στιγμές φαινομενικά ασήμαντες αμέσως μετά το συμβάν. Οι φίλοι που παρελαύνουν ασταμάτητα από το διαμέρισμα, οι συγγενείς που την αγκαλιάζουν και τη βοηθούν τις πρώτες μέρες. Όλα αυτά τα μικρά, αλλά τόσο καθοριστικά και ουσιαστικά τελικά, που σε βοηθούν να πας παρακάτω. Η οικογένεια που συσπειρώνεται σε μια γροθιά, οι φίλοι που βρίσκονται εκεί για μια αγκαλιά, για μια καλή κουβέντα, για έναν ενθαρρυντικό λόγο. Μικρές στιγμές που κάνουν τη διαφορά, που χτίζουν βήμα βήμα τη νέα ζωή, που βοηθούν ουσιαστικά. Και οι ώρες γίνονται μέρες, οι μέρες βδομάδες, οι βδομάδες μήνες. Ο καιρός περνά. Η ζωή συνεχίζεται.

Και ακόμα η Καρολίνα καταγράφει τη ζωή μετά, κατά τα χρόνια 2015-2016, όταν μόνη της προσπαθεί να ορθοποδήσει.

Ένα βιβλίο-ύμνος στην απώλεια, στο πένθος σε όλες τις εκφάνσεις του, στη διαχείρισή του, στην προσπάθεια να συνεχίσεις τη ζωή, όταν όλα γύρω σου καταρρέουν. Ένα βιβλίο-ύμνος στη μητρότητα και την οικογένεια, γραμμένο από μία παθούσα με απλό λόγο, αλλά συγκλονιστικό, χωρίς διδακτικό ύφος, με την επιθυμία απλά να μοιραστεί την εμπειρία της.

Τρυφερό, ανθρώπινο, ειλικρινές, έντονο, αληθινό. Ο αγώνας μιας γυναίκας να αντεπεξέλθει στην υπέρτατη δυσκολία που της όρισε η ζωή, να μαζέψει και να συναρμολογήσει εξαρχής τα κομμάτια της, να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή για χάρη του παιδιού της αλλά και του ίδιου της του εαυτού.