Η δημιουργία του Akihito Tsukushi είναι μια συναισθηματικά δυνατή ιστορία για τη δύναμη των προσωπικών ταξιδιών και αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς εξίσου.

Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από ένα ορφανό κορίτσι, τη Ρίκο, που ζει στο ορφανοτροφείο Μπελτσέρο, στην πόλη Ορθ, σε ένα νησί στη θάλασσα  Μπεολούσκα. Η πόλη έχει χτιστεί γύρω από μια γιγάντια τρύπα που προχωρά βαθειά στη γη, η οποία αναφέρεται ως Άβυσσος. Στην Άβυσσο υπάρχουν απομεινάρια ενός χαμένου πολιτισμού και γι’ αυτό είναι δημοφιλής προορισμός για σπηλαιολόγους, αρχαιολόγους και τυμβωρύχους, που πηγαίνουν για να βρουν αρχαία αντικείμενα.

Η επιστροφή όμως από την Άβυσσο μπορεί να είναι επικίνδυνη εξαιτίας της «κατάρας της Αβύσσου». Μια μυστηριώδης και ενδεχομένως θανατηφόρα ασθένεια, που εκδηλώνεται κατά την άνοδο. Όσο πιο βαθειά κατέβει κάποιος, τόσο πιο έντονα θα επηρεαστεί από αυτήν. Λίγοι έζησαν για να διηγηθούν τις περιπέτειές τους. Μερικοί θρυλικοί τυμβωρύχοι κερδίζουν τον τίτλοWhite Whistle, όπως η μητέρα της Ρίκο, η Λάιζα.

Σκοπός της Ρίκο είναι να ακολουθήσει την πορεία της μητέρας της και να ανακαλύψει την αλήθεια για τα μυστικά της Αβύσσου. Σε μια από τις εξερευνήσεις της ανακαλύπτει ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ, που ονομάζεται Ρεγκ και με τον οποίο γίνονται φίλοι. Όταν κάποια από τα πράγματα της μητέρας της ανακαλύπτονται, μαζί με το μήνυμα να τη συναντήσει στον πάτο της Αβύσσου, η Ρίκο μαζί τον Ρεγκ ξεκινούν το επικό τους ταξίδι, παρά τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Ο συγγραφέας μάς έχει χαρίσει μια συναισθηματικά δυνατή ιστορία, που δεν είναι για τον καθένα. Το παρελθόν των χαρακτήρων ξετυλίγεται σιγά σιγά, και η σχέση των πρωταγωνιστών εξελίσσεται συνέχεια καθώς αποκαλύπτονται νέα στοιχεία. Ένας ολόκληρος κόσμος έχει στηθεί για την περιπέτεια αυτή, και τα είδη που συναντάμε κάνουν απολαυστική κάθε σελίδα. Η ιστορία, αστεία μερικές φορές, έχει χαρούμενες στιγμές, οι οποίες αλλάζουν σε χρόνο μηδέν και γίνονται σκοτεινές και τρομακτικές.

Το σχέδιο είναι πολύ καλό, γεμάτο λεπτομέρειες και υπέροχα τοπία, και η χρήση μολυβιού και νερομπογιάς μαζί, δημιουργεί ένα εντελώς προσωπικό στιλ για τον Akihito Tsukushi.

Από τα πιο δημοφιλή μάνγκα που κυκλοφορούν, αξίζει να το διαβάσετε.