Σχέδιο: Αλέκος Παπαδάτος

Ένα από τα καλύτερα ελληνικά graphic novel, το Αριστοτέλης των Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου έκανε την εμφάνισή του και κέρδισε κοινό και κριτικούς τόσο με το θέμα του αλλά και με την προσεγμένη προσέγγισή του, παρουσιάζοντας τη ζωή  ενός ανθρώπου που επηρέασε την πορεία της σκέψης και της λογικής όσο κανένας άλλος.

Ο συγγραφέας, βετεράνος στη συγγραφή κόμικς, πολύ έξυπνα μας προσφέρει μια εκλαϊκευμένη προσέγγιση στον χαρακτήρα του Αριστοτέλη μέσα από 224 σελίδες, παρουσιάζοντας πρώτα απ’ όλα τον άνθρωπο, τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή του καθώς και τα μέρη στα οποία εξέλιξε το έργο του. Φιλόσοφος, επιστήμονας και στοχαστής πάνω απ’ όλα, αυτός ο λεπτοκαμωμένος Σταγειρίτης (γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής το 384 π.Χ) έθεσε στο τραπέζι ζητήματα που αφορούσαν τη Λογική, τη Φύση, την Ηθική και την Πολιτική φιλοσοφία.

Με καθημερινούς διαλόγους και χιούμορ, έτσι ώστε το κοινό να έρθει πιο κοντά στον χαρακτήρα, σιγά σιγά γνωρίζουμε την ανθρώπινη πλευρά ενός άνδρα που προσπάθησε να κατανοήσει τις αρχές του κόσμου και να οδηγήσει τους ανθρώπους προς τη γνώση, τη λογική και τις δίκαιες πράξεις. Χρησιμοποιώντας φλας-μπακ, ο συγγραφέας μας ταξιδεύει σε σταθμούς της ζωής του (τις σπουδές του, το ότι υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη διδασκαλία του στο «Λύκειο», τον διωγμό του, τα παιδιά του κ.ά), καθώς και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε όπως την παρατήρηση, την έρευνα και τη γνώση, όταν αυτή έχει δοκιμαστεί και δεν είναι στείρα, δηλαδή συμπέρασμα απλά άλλων.

Το σχέδιο ανέλαβε ένας ακόμα βετεράνος στην απεικόνιση της αρχαιότητας, ο Αλέκος Παπαδάτος. Χρησιμοποιώντας μια πολύ πιστή απεικόνιση των κτηρίων της αρχαιότητας, του περιβάλλοντος, των ενδυμασιών των ανθρώπων, αλλά και με πλήθος λεπτομερειών ακόμα και στα καθημερινά αντικείμενα, μας παρουσιάζει την εποχή ενισχύοντας την ιστορία.

Η δουλειά σε αυτό το graphic novel δείχνει πόσο έχει ανέβει το επίπεδο πλέον και στην Ελλάδα και βεβαίως να αναφερθεί εδώ ότι εκδόθηκε ήδη στα γαλλικά και θα κυκλοφορήσει το 2023 στα αγγλικά (Europecomics), γερμανικά (Carlsen), κινεζικά (Guomai Culture), τουρκικά (Kara Karga), πορτογαλικά (Gradiva), ισπανικά και κορεάτικα.

Μια από τις καλύτερες δουλειές που έχω δει τα τελευταία χρόνια και σίγουρα αξίζει μια θέση σε κάθε βιβλιοθήκη.