Σαθρά τα θεμέλια του κόσμου

και ο πλανήτης

καιόμενη βάτος

(σελ. 10)

Ο Νίκος Μπατσικανής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πελασγία Φθιώτιδας, με καταγωγή από Ανατολική Ρωμυλία και Ήπειρο. Ζει στην Αθήνα και στον τόπο του. Ήταν αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία.

Με τον έξυπνο τίτλο «Κύρους κατάβαση» κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή του Νίκου Μπατσικανή από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Άλλωστε, η εποχή που διανύουμε έχει χάσει προ πολλού την αίγλη, την ουσία και το κύρος της. Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται η σύνδεση με τον τίτλο. Ποιήματα που ξεκινούν από το γενικό και το σύγχρονο για να καταλήξουν στο αυτοαναφορικό και το παλαιότερο.

Μια περίοδος, η σύγχρονη, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διεκδικήσει το σέβας προηγούμενων δεκαετιών που, παρά τη φτώχια και τις δεισιδαιμονίες, τουλάχιστον έκρυβαν μέσα τους αλήθεια και κύρος, στοιχεία που καθιστούσαν τους παλαιότερους ανθρώπους με όλη τη σημασία της λέξης.

Στην ποιητική του συλλογή, λοιπόν, ο Νίκος Μπατσικανής επιστρέφει χρονικά και τοπικά στο παρελθόν. Μια αναδρομή σ’ ένα σκηνικό που λαμπύριζε ειλικρινές και ουσιώδες. Γιατί μέσα στην αμορφωσιά και στον πουριτανισμό ορθωνόταν η πραγματική έννοια κάθε λέξης και πράξης.

Με γλώσσα ευθυτενή και άμεση, ο Νίκος Μπατσικανής επιτυγχάνει να μας παρασύρει στο νοσταλγικό ταξίδι του, αναζητώντας τις εικόνες και τα πρόσωπα που απετέλεσαν το δικό του εφαλτήριο. Και κατορθώνει να τους κάνει οικείους στα δικά μας μάτια, με στίχους προσεκτικά δομημένους και λειτουργικούς. Επιπροσθέτως, δεν παραγκωνίζει τη συναισθηματική εφόρμηση στο παρελθόν, όμως το μεταλαμπαδεύει επιμελώς, ώστε να μη διαφεύγει των ορίων ενός καλού ποιήματος από μια απλή κατάθεση ψυχής.

Η ποιητική συλλογή «Κύρους κατάβαση» του Νίκου Μπατσικανή είναι μια ιδιαίτερη συλλογή, αφ’ ενός για την αυτοαναφορικότητά της που εντάσσεται ορθά στο πλαίσιο της ποίησης και αφ’ ετέρου γιατί πρόκειται για μια συμπαγή ποιητική συλλογή που επιμελημένη προσεκτικά, αναδεικνύει την ικανότητα του δημιουργού, αλλά και καταδεικνύει όσα θέλει να φωτίσει από τα αποκαΐδια μιας πεζής εποχής.