Εν αρχή ην ο κόσμος

Κι εν τέλει ο κόσμος θα μείνει, διαπερνώντας τον χρόνο, με ουλές από τα αυτοκαταστροφικά τραύματά του, με αυλακιές από το ράπισμα των προσώπων που τον απαρτίζουν. Ένας κόσμος που διατρέχει το φάσμα της Ιστορίας, περικλείοντας ένα ανθρώπινο σεντόνι που καλύπτει την έκταση του χρόνου. Πρόσωπα και συναισθήματα που ξεπηδούν από μια χρονική υπόσταση διαμήκη στο γίγνεσθαι, προσωπικότητες υπαρκτές, χαρακτήρες φανταστικοί, συναισθηματισμοί που αλιεύονται και εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο κάθε περίοδο και τη φύση να στέκει διακριτικά να ομορφαίνει το τοπίο, σθεναρή μα όχι αλώβητη.

Η Ευτυχία Παναγιώτου στη συλλογή ποιημάτων της με τον εξαίρετο τίτλο «Μύθοι για το τέλος του κόσμου» αφουγκράζεται την ανθρώπινη υπόσταση μέσα από καλλιτεχνικές αναφορές, την πραγματικότητα, το μυθικό στοιχείο, τις ευφάνταστες και φαντασιακές προσδοκίες. Με τον ελεύθερο στίχο της και την ακανόνιστη δομή –η οποία όμως, τοποθετείται εντέχνως σε κάθε ποίημα για να πλαισιώσει και να εντείνει τον θεματικό πυρήνα– η Ευτυχία Παναγιώτου συγχρωτίζει το σύγχρονο με το παρελθοντικό στοιχείο, με την αίσθηση ενός μέλλοντος που επιστρέφει τρόπον τινά στο ιστορικό του γίγνεσθαι.

Μύθοι για το τέλος του κόσμου που προκύπτουν από καλλιτεχνικά έργα, πράξεις που στιγμάτισαν την κοινωνία, λόγια που χαράχτηκαν στην πέτρα, γεννήματα ανθρώπων για ανθρώπους. Στίχοι που αιχμαλωτίζουν, λέξεις που εντυπώνονται, ποιήματα που αποτυπώνουν την αέναη πάλη του ανθρώπου τόσο με την ίδια του την υπόσταση όσο και την ύπαρξη των άλλων. Μια συλλογή μεστή από νόημα, πλούσια σε λεξιλόγιο, θαυμαστή για τη δομή της, από τις καλύτερες ποιητικές συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια.

Η Ευτυχία Παναγιώτου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1980. Σπούδασε Φιλοσοφία και Νεοελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King’s College London. Από το 2007 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων. Έχει μεταφράσει Anne Carson, Eileen Myles, Anne Sexton, Lord Byron, William Blake και Percy Bysshe Shelley. Η διδακτορική διατριβή της φέρει τον τίτλο: «Ιστορικό βίωμα και ποιητικές ταυτότητες στη νεοελληνική ποίηση (1970-1990): Τζένη Μαστοράκη και Κατερίνα Γώγου» (2017). Έχει γράψει τα βιβλία ποίησης Μέγας κηπουρός (Κοινωνία των (δε)κάτων, 2007), Μαύρη Μωραλίνα (Κέδρος, 2010), Χορευτές (Κέδρος, 2014) και Μύθοι για το τέλος του κόσμου (Κέδρος, 2023).