Τζέντλεμαν λωποδύτης

Ο Μισέλ Μπυσσί (Michel Bussi) γεννήθηκε το 1965 στη Νορμανδία. Είναι πολιτικός αναλυτής και καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν. Θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Τα βιβλία του, που δίνουν μια αφορμή αναστοχασμού γύρω από τα διακυβεύματα της σύγχρονης εποχής, έχουν αποσπάσει πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία, έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει οκτώ βιβλία του: «Κώδικας Αρσέν Λουπέν» (Πατάκης 2023), «Τίποτα δε σε σβήνει» (Πατάκης 2022), «Χρόνος δολοφόνος» (Κέδρος 2022), «Άγρια όνειρα θα ‘βλεπα» (Πατάκης 2021), «Το κόκκινο σημειωματάριο» (Κέδρος 2020), «Η μαμά έχει άδικο» (Πατάκης 2017), «Τρία μαύρα νούφαρα» (Κέδρος 2016), «Το κορίτσι της πτήσης 5403» (Κέδρος 2015).

Η Παλόμα, μια νεαρή Ισπανίδα φοιτήτρια Ιστορίας, βρίσκει ένα χρυσό νόμισμα. Εξετάζοντάς το ανακαλύπτει ότι πρόκειται για ένα νόμισμα αρκετών δεκαετιών πιο παλιό. Με τη συνδρομή του καθηγητή Ρολάν Μπεργκτόν ξεκινούν ένα ταξίδι στο παρελθόν για να ανακαλύψουν έναν κρυμμένο θησαυρό.

Οι δυο τους τριγυρίζουν στην ύπαιθρο της Νορμανδίας, ακολουθώντας στοιχεία που βρίσκονται στα βιβλία και στη ζωή του Μορίς Λεμπλάν (Maurice Leblanc), συγγραφέα του μυστηριώδους χαρακτήρα Αρσέν Λουπέν. Κάθε στοιχείο είναι κομμάτι ενός παζλ όπου ο κωδικός για την ολοκληρωμένη εικόνα βρίσκεται στις σελίδες των μυθιστορημάτων του Λεμπλάν. Κι ενώ η Παλόμα με τον Ρολάν ακολουθούν επιμελώς τα στοιχεία, ένας κίνδυνος ελλοχεύει στο κατόπι τους.

Το μυθιστόρημα του Μισέλ Μπυσσί είναι ένας συνδυασμός; περιπέτειας μυστηρίου και ιδιότυπης μυθιστορηματικής βιογραφίας. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Μπυσσί, στο οποίο διαφαίνονται τα χαρακτηριστικά, όπως σασπένς, καταιγιστικός ρυθμός, μυστήριο, πλοκή, αφηγηματικό ύφος, που θα τον έκαναν έναν από τους πιο γνωστούς Γάλλους μυθιστοριογράφους της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα η βιογραφία υπερκαλύπτει την περιπέτεια: ο συγγραφέας, αφιερώνοντας μεγάλες αφηγηματικές εκτάσεις στη ζωή του Λεμπλάν, αφήνει σε δεύτερο ρόλο, κατά σημεία, τη μυθιστορηματική πλοκή. Αυτή η ανισότητα δημιουργεί κενό στον ρυθμό, που, όμως, λόγω της αφηγηματικής δεινότητας του συγγραφέα επανέρχεται γρήγορα σε ταχείς ρυθμούς. Στο βιβλίο του Μπυσσί χαρακτηριστικής σημασίας είναι τα τοπία, τα οποία περιγράφει με ακρίβεια, ώστε ο αναγνώστης να τα «βλέπει» σχεδόν μπροστά του.

Σε όσους αρέσει ο Αρσέν Λουπέν θα λατρέψουν το συγκεκριμένο βιβλίο. Για τους υπόλοιπους είναι μια καλή αφορμή για να εισέλθουν στο δημιουργικό σύμπαν του Μισέλ Μπυσσί.