Κυνηγώντας βαμπίρ στη Θεσσαλονίκη

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο φαντασίας, το πρώτο της σειράς Κοάλεμος (τι ή μάλλον ποιος είναι αυτός θα μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο), είναι το ντεμπούτο του Stand-up κωμικού Στέλιου Ανατολίτη. Και πράγματι αυτή η ιδιότητα του συγγραφέα είναι καθοριστική, διότι θα καταδιασκεδάσετε με το σουρεάλ χιούμορ που διατρέχει όλη την ιστορία αλλά και τους διαλόγους. Αρκεί να σας πω ότι η αφήγηση ανοίγει με μια σκηνή όπου ο ήρωας, μυστικός πράκτορας που δρα εναντίον των υπερφυσικών κινδύνων, καταδιώκει το βαμπίρ που του έχει μόλις επιτεθεί στην καλοκαιρινή σχεδόν άδεια Θεσσαλονίκη, φορώντας σαγιονάρες… Και την επομένη, αφού έχει εξοντώσει μια ολόκληρη φωλιά βρικολάκων, ψωνίζει από τη λαϊκή τις σωστές ντομάτες για τα γεμιστά της μαμάς του… Για την ακρίβεια, όλα τα σκηνικά του βιβλίου είναι τόσο σουρεάλ, ώστε έρχονται αρκετά κοντά στην πραγματική ζωή, η οποία αποτελεί την επιτομή του σουρεαλισμού.

Δεν θέλω να πω πολλά λόγια για την πλοκή, γιατί θα σας στερήσω τις απανωτές εκπλήξεις και ανατροπές που επιφυλάσσει ο συγγραφέας στους αναγνώστες του. Προσωπικά ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο εντελώς ανυποψίαστη για το τι με περιμένει, και αυτό ακριβώς ήταν μεγάλο μέρος της απόλαυσης. Πολύ συνοπτικά, ο Ηρακλής Ανδρέου, που η δουλειά του είναι κυνηγός βαμπίρ, λυκανθρώπων και άλλων υπερφυσικών όντων με κακόβουλες προθέσεις, έχοντας ως συνεργάτες του τον κολλητό του και μία ξωτικιά και παλιό του αμόρε, θα διαπιστώσει ότι οι βρικόλακες, που συνυπάρχουν από την αρχή του χρόνου με το είδος μας, δεν αρκούνται πλέον στο να τρέφονται με ανθρώπινο αίμα το βράδυ και να κοιμούνται ανάποδα σαν νυχτερίδες το πρωί… Κάτι πολύ πιο επικίνδυνο, μεγαλεπήβολο και σκοτεινό απεργάζονται και η ομάδα πρέπει με κάθε κόστος να τους σταματήσει. Αν μπορεί…

Παρά το χιούμορ για το οποίο μίλησα στην αρχή, η ιστορία είναι αρκετά σκοτεινή, φτάνοντας στη δυστοπία, ενώ η βία κυριαρχεί: για την ακρίβεια, πέφτει πολύ ξύλο και το αίμα ρέει άφθονο. Συνολικά, θα χαρακτήριζα τις επιρροές και την αισθητική του συγγραφέα pulp, και αν αγαπάτε το είδος όπως και εγώ, τότε θα περάσετε πραγματικά καλά διαβάζοντας μία πρωτότυπη ιστορία φαντασίας, τοποθετημένη στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, που τρέχει με τσίτα τα γκάζια μέχρι την τελευταία σελίδα.