Τι συνέβη εκείνο το βράδυ;

«Πάντα συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα στις μικρές πόλεις, αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις»  σ. 227

Καλιφόρνια. Αχανείς εκτάσεις, έρημος, πόλεις στη μέση του πουθενά, όπου τίποτα το ιδιαίτερο –καλό ή κακό– ποτέ δεν συμβαίνει. Και η ζωή όλων κυλάει βαρετά και μονότονα. Κι όμως.

Η ιδιωτική ερευνήτρια Τζέσικα Σο έχει μετακομίσει σε μια μικρή πόλη δίπλα στην καλιφορνέζικη έρημο, όπου περνά ήσυχα τις μέρες της, ερευνώντας απλές υποθέσεις. Ώσπου την επισκέπτεται μια παλιά κάτοικος της πόλης, η Ρόουζ Χάντερ, και της ζητά να ερευνήσει και πάλι την υπόθεση της αδερφής της, Ρου –πριν από τριάντα χρόνια καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για τους φόνους δύο φίλων της στη Χαράδρα του Διαβόλου και σύντομα πρόκειται να εκτελεστεί– διότι κανείς τους δεν έχει πειστεί ότι η Ρου είναι η δολοφόνος. Και η Τζέσικα δέχεται.

Καθώς ο χρόνος πιέζει, η ντετέκτιβ αποδύεται σε έναν αγώνα δρόμου σπαρμένο με εμπόδια. Η ίδια η Ρου δεν θυμάται τι συνέβη εκείνο το βράδυ της 4ης Ιουλίου, ούτε πώς βρέθηκε στη Χαράδρα του Διαβόλου η ίδια, ούτε πώς επέστρεψε στο σπίτι της, τίποτα απολύτως. Στα τριάντα χρόνια όμως που μεσολαβούν, εφιάλτες κατακλύζουν τα όνειρά της, εφιαλτικές σκηνές που δεν την αφήνουν να ησυχάσει, χωρίς ωστόσο να δίνουν «λύση» στο «πρόβλημά» της. Και το μυστήριο και οι αμφιβολίες παραμένουν.

Ξεκινώντας την έρευνα, η Τζέσικα ανακαλύπτει ότι όλη η πόλη θεωρεί τη Ρου ένοχη, κανείς όμως δεν είναι πρόθυμος να της μιλήσει, όλοι τής γυρνούν την πλάτη, κρατώντας το στόμα τους κλειστό. Ενώ κάποιοι κάνουν τα πάντα για να την αποτρέψουν να φέρει εις πέρας την αποστολή της.

Σκάβοντας ολοένα και πιο βαθιά, σκοντάφτει σε ανεξιχνίαστες παλιές υποθέσεις που εκ πρώτης όψεως είναι ασύνδετες τόσο μεταξύ τους, όσο και με την υπόθεση της Ρου. Παλιά μυστικά έρχονται στο φως για να δώσουν μια νέα οπτική στην έρευνα. Θα προλάβει η Τζέσικα να βρει τις απαντήσεις που χρειάζεται, ώστε να σωθεί η Ρου, αλλά και η ίδια;

Είναι κάποιοι συγγραφείς που διαθέτουν το χάρισμα να δημιουργούν κόσμους μέσα στα βιβλία τους. Η Lisa Grey είναι μία από αυτούς. Και το Κενά μνήμης είναι το δεύτερο βιβλίο της με πρωταγωνίστρια την ιδιωτική ντετέκτιβ Τζέσικα Σο – ένα δυνατό θρίλερ γεμάτο ανατροπές. Αφηγούμενη απολύτως ρεαλιστικά και παίζοντας με τις λέξεις, και αυτή τη φορά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ανατρεπτικό, απρόσμενο, καθηλωτικό. Ένα βιβλίο που θα σας ξεσηκώσει.