Μέσα από το καρυδότσουφλο

Η Τρούντυ, έγκυος στο παιδί του πρώην συζύγου της, Τζον, ενός ευαίσθητου ποιητή και εκδότη που ακόμα την αγαπά, συγκατοικεί πλέον με τον αδερφό του, Κλοντ. Οι δυο τους συνωμοτούν και εξυφαίνουν ένα σατανικό σχέδιο, ώστε να βγάλουν από τη μέση τον Τζον και να κληρονομήσουν την περιουσία του. Σε αυτές τους τις δολοπλοκίες, ενώ πιστεύουν ότι είναι μόνοι, στην πραγματικότητα υπάρχει ένας ακούσιος σιωπηλός μάρτυρας, που, μέσα από το καρυδότσουφλό του, όλα τα παρακολουθεί και όλα τα ακούει και που, αφού τα επεξεργάζεται, παίρνει αποφάσεις χωρίς ωστόσο να μπορεί να δράσει.

Στο μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν «Καρυδότσουφλο» την αφήγηση αναλαμβάνει «σε απευθείας μετάδοση» το έμβρυο που κυοφορεί η Τρούντυ. Ένα έμβρυο, φιλοπερίεργο και πανέξυπνο, που μαθαίνει όλα τα θαυμαστά του έξω κόσμου πριν ακόμα γεννηθεί, που δε διστάζει να παραθέσει, ευθέως και χωρίς κανέναν φόβο, τις σκέψεις του, τις αμφιβολίες του, τις υποθέσεις του και να εκφράσει τις απόψεις του για όσα ακούει και την ύστατη στιγμή να αναλάβει δράση, ερχόμενο στη ζωή νωρίτερα από το αναμενόμενο, ώστε το δράμα να λυθεί, οι ήρωες να οδηγηθούν σε ό,τι τους αξίζει και να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Μυθοπλασία και συνεχείς αναφορές στον Σαίξπηρ και στους σύγχρονους Άγγλους ποιητές μπλέκονται αρμονικά σε ένα ενιαίο σώμα, χάρη στη μαστοριά ενός έμπειρου συγγραφέα. Όσο η ιστορία κυλάει, τόσο η ένταση κορυφώνεται. Και η ιστορία μετατρέπεται σε ένα θρίλερ, ευφυές, αινιγματικό και μυστηριώδες, με ανατροπές να καιροφυλακτούν σε κάθε σελίδα του και κανείς να μη γνωρίζει μέχρι τέλους τι θα συμβεί.