Μεταφράστρια, βιβλιοκριτικός (δασκάλα πιάνου, παραγωγός πολιτιστικών εκπομπών στη δημόσια ραδιοφωνία και αλλού), η Κατερίνα Σχοινά (γεν. 1956) γράφει σε αυτό το βιβλίο για την παιδιόθεν και «εμμανή» ενασχόλησή της με το πλέξιμο. Με λόγο μακροπερίοδο, πυκνό, δοκιμιακό, προσεγγίζει διάφορες …εκφάνσεις του πλεκτού στην τέχνη, στη μουσική, στη λογοτεχνία, στα μαθηματικά συναρμόζοντάς τες με την Ιστορία, όπως στο κεφάλαιο 3 («Οι βελόνες της εξέγερσης»), όπου από τις tricoteuses της περιόδου της Τρομοκρατίας στη Γαλλία φθάνει μέχρι τον φεμινισμό και τη σύγχρονη κοινωνική διαμαρτυρία. Η συγγραφέας αντλεί πληροφορίες από το Ίντερνετ τις οποίες συνυφαίνει με την απαραίτητη βιβλιογραφία για να παρουσιάσει μέσα από κείμενα, πίνακες, εικαστικές εγκαταστάσεις (που αναπαράγονται φωτογραφικά στην έκδοση) τη χρήση και τον συμβολισμό του πλεκτού (και του πλεξίματος) στο ατομικό-προσωπικό επίπεδο (ως … ψυχοθεραπεία και ως προσέγγιση με τον άλλο), στο πολιτικό επίπεδο (ως ακτιβισμός), αλλά και στο πεδίο της επιστήμης.

Καθένα από τα επτά κεφάλαια αποτελείται από ένα δοκιμιακό μέρος και από μία προσωπική ιστορία. Το δοκιμιακό μέρος καταλαμβάνει τις περισσότερες σελίδες και οι προσωπικές ιστορίες, στη σύντομη έκτασή τους, μοιάζει να αναδεικνύουν την ύφανση του «πλεκτού» του βιβλίου – βιωματικό αλλά και απολαυστικά διανοουμενίστικο, με γνώση και θέση. Αν  εξαιρέσουμε το κεφάλαιο για τα μαθηματικά, που απαιτεί ίσως κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις για να αποκαλυφθεί η ομορφιά της σύνδεσης με το πλεκτό (στην περίπτωση αυτή μπορεί κανείς απλώς να αφεθεί στη γοητεία της γλωσσικής περιγραφής), όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια διαβάζονται με άνεση. Το ποιητικό παράρτημα, με στίχους που αναφέρονται στο πλεκτό, συμπληρώνει την έκδοση.

Από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά βιβλία της χρονιάς που πέρασε. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και η δεύτερη τον Ιούνιο του 2014.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κείμενα πρωτοδημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στο περιοδικό The Book’s Journal από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2012 με το ψευδώνυμο Ειρήνη Φωκιανού.