Με χιούμορ και συναίσθημα

Η διάσημη πρωταγωνίστρια και σεναριογράφος της επιτυχημένης ταινίας «Γάμος… αλά ελληνικά» είναι μια γυναίκα με πείσμα που ό,τι έβαζε στο μυαλό της, το κατάφερνε. Όλα εκτός από εκείνο που ήθελε περισσότερο: να γίνει μητέρα. Μετά από δέκα χρόνια άκαρπων προσπαθειών με τα μέσα της επιστήμης, αφού η Μητέρα Φύση δεν τη βοηθούσε, αποφάσισαν με το σύντροφό της να υιοθετήσουν ένα κοριτσάκι τριών χρονών. Η ευχή της έγινε πραγματικότητα και το βιβλίο καταγράφει όλη την πορεία, γεμάτη δάκρυα και χαμόγελα, μιας γυναίκας προς την πλήρωση τής μητρότητας.

Η γνωστή ηθοποιός αφηγείται σε προσωπικό τόνο, με συναίσθημα και χιούμορ, τις αποτυχημένες προσπάθειές της να γίνει μητέρα και τα γεγονότα που την οδήγησαν στην απόφαση να υιοθετήσει το κοριτσάκι που έγινε η κόρη της. Περιγράφει τα δικά της συναισθήματα αλλά και του συζύγου της σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να γίνουν γονείς, αλλά και το πώς έπρεπε να μάθουν πολύ γρήγορα τα απαραίτητα για τη σωστή φροντίδα και διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, αφού τελικά έγιναν γονείς… ξαφνικά. Με το γνωστό χιούμορ και την ευθύτητα που τη χαρακτηρίζει, μιλάει για τα πάντα: για τις αμέτρητες εξωσωματικές, για το πώς βρήκαν την κόρη τους, για τις ξεκαρδιστικές αλλά και συγκινητικές αντιδράσεις της οικογένειας και των φίλων της. Η αφήγηση των γεγονότων που έζησε είναι συγκινητική, χωρίς να γίνεται μελό, και υπάρχει μια σκηνή μέσα στο βιβλίο -όταν συναντά για πρώτη φορά την κόρη της- που πραγματικά φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Το θέμα της μητρότητας αλλά και της δυσκολίας πολλών γυναικών να συλλάβουν και να γίνουν μητέρες, είναι πάντα επίκαιρο και αφορά πολλές γυναίκες σήμερα. Αλλά και το θέμα της υιοθεσίας είναι κοινωνικά ευαίσθητο και ιδιαίτερο, γι’ αυτό και η Vardalos δίνει συμβουλές από την προσωπική της εμπειρία για τα ζευγάρια που σκοπεύουν να υιοθετήσουν παιδί. Παράλληλα, προτείνει λύσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι νέες μαμάδες, από την έλλειψη ύπνου μέχρι την απουσία ελεύθερου χρόνου για να περιποιηθούν τον εαυτό τους.

Συμπερασματικά, το βιβλίο «και ξαφνικά… Μαμά», είναι ένα ανάγνωσμα που αφορά κάθε γυναίκα, μητέρα ήδη ή με την επιθυμία να γίνει, με ένα μήνυμα στην καρδιά της αφήγησης: μητέρα είναι εκείνη που αγαπά ένα παιδί και είναι αποφασισμένη να αλλάξει όλη της τη ζωή για εκείνο, ακόμα κι αν δεν το έχει γεννήσει βιολογικά. Μητέρα δεν γίνεσαι απλά επειδή γεννάς, αξιώνεσαι ένα παιδί.