«Μπροστά στου Δία την πόρτα βρίσκονται στημένα δύο πιθάρια, να ‘χει να δίνει, το ‘να βάσανα, το άλλο αγαθά γεμάτο. Κι αν δώσει ο Δίας ο κεραυνόχαρος μαζί απ’ τα δύο σε κάποιον…»

Όμηρος, Ιλιάδα (Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκης – Ι. Θ. Κακριδής)

Απόσπασμα από το βιβλίο (σελ. 11)

Η Ουγγαρέζα συγγραφέας και σπουδαία κυρία των σύγχρονων ουγγρικών γραμμάτων Magda Szabó (Μάγκντα Σάμπο) γεννήθηκε το 1917 στο Ντέμπρετσεν της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και πέθανε το 2007 στο Κέρεπες της Ουγγαρίας. Έχει συγγράψει θεατρικά έργα, δοκίμια, μελέτες, απομνημονεύματα και ποίηση. Είναι η πιο πολυμεταφρασμένη Ουγγαρέζα συγγραφέας όλων των εποχών. Τα έργα της έχουν εκδοθεί σε 42 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Το 1940 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ντέμπρετσεν με σπουδές κλασικής και ουγγρικής φιλολογίας, και εργάστηκε ως καθηγήτρια λατινικών και ουγγρικών μέχρι το 1959. Από το 1945 έως το 1949 εργάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το 1947 παντρεύτηκε τον συγγραφέα και μεταφραστή Tibor Szobotka, και την ίδια χρονιά εκδίδει την ποιητική συλλογή “Bárány”. To 1949 εκδίδει τη δεύτερη “Vissza az emberigκαι κερδίζει το Baumgarten Prize. Το 1958 εκδίδεται το πρώτο της μυθιστόρημα “Fresco”. Το 1959 τιμήθηκε με το Βραβείο “Attila József”, μία από τις κορυφαίες διακρίσεις της ουγγρικής λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημά της “Az ajtó(1987) είναι ένα από τα πιο φημισμένα έργα παγκοσμίως. Το έργο αυτό μεταφράστηκε στα αγγλικά (“The Door”) το 1995 και ξανά το 2005, γυρίστηκε ταινία το 2012  και έλαβε διθυραμβικές κριτικές, όπως αυτή της Claire Messud των New York Times που της άλλαξε ριζικά την προοπτική για τη ζωή και εκείνη της Cynthia Zarin του περιοδικού “The New Yorkerπου το χαρακτήρισε συνταρακτικό.

Βουδαπέστη, 1966. Τις διακοπές Ιουλίου και Αυγούστου ήταν η σειρά του Τίμπορ Σόμποτκα να επιλέξει, πού θα τις περνούσε με τη σύζυγό του και συγγραφέα Μάγκντα Σάμπο. Εκείνος διάλεξε την Ελβετία, αλλά επειδή η Μάγκντα είχε λάβει μια πρόσκληση από τη μεταφράστρια Γαλάτεια (Λέλα) Σαράντη η οποία θα μετέφραζε στα ελληνικά το μυθιστόρημα της Μάγκντα «Το ελαφάκι», της κάνει έκπληξη και τελικά ταξιδεύουν για έξι εβδομάδες διακοπών στην Ελλάδα. Προσγειώνονται μια καυτή νύχτα στα τέλη Ιουλίου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και καταλύουν στο ξενοδοχείο Παλλάδιον κοντά στην πλατεία Ομονοίας. Περιδιαβαίνουν την πολύβουη πόλη, επισκέπτονται την Ακρόπολη, το μοναστήρι του Υμηττού, το Εθνικό Μουσείο, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Φάληρο και τη Μονή Δαφνίου. Στη συνέχεια ακολουθούν τα χνάρια των θεών: Κόρινθος, Μυκήνες, Επίδαυρος, Ολυμπία και Δελφοί. Επιστρέφουν στην Αθήνα και αναχωρούν για την Κρήτη με πρώτο σταθμό το Ηράκλειο. Πηγαίνουν στο μουσείο, στα δρομάκια της πόλης, στην κρήνη Μοροζίνι και στην Κνωσό. Αναχωρούν για την κομψή και λεπτεπίλεπτη Ρόδο όπου διαμένουν δύο εβδομάδες και μαγεύονται από την παλιά πόλη, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και την Οδό των Ιπποτών, τη Φιλέρημο, τη νεκρόπολη Κάμιρο (ελληνική Πομπηία) και την Κοιλάδα των Πεταλούδων. Το ταξίδι συνεχίζεται στο νησί του Ιπποκράτη, την Κω και στο Ασκληπιείο. Το ταξίδι τελειώνει όταν καταφθάνουν στον Πειραιά κι από εκεί στην Αθήνα, λίγο πριν αποχαιρετήσουν τον τόπο των θεών κι αναχωρήσουν για τη Βουδαπέστη κατά τα τέλη του Αυγούστου.

Το αφήγημα του χρονικού των διακοπών της συγγραφέως στη χώρα μας, αυτό το προσωπικό και τρυφερό ημερολόγιο αποτελείται από οκτώ μέρη και τις επεξηγηματικές σημειώσεις  της μεταφράστριας. Η περιηγήτρια, ειδική στην ιστορία και στον πολιτισμό του τόπου μας και αποφασισμένη να βιώσει και να νιώσει με τις ίδιες τις αισθήσεις της το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας των αρχαίων χρόνων, δεν διστάζει να αναζητήσει και να αντιπαραβάλει και τα απρόβλεπτα χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ελλάδας. Ένα αφήγημα που με τη λιτότητα του λόγου και την απλότητα που αποδίδεται, θα ταξιδέψει νοερά το νέο αναγνωστικό κοινό, και θα επαναφέρει μνήμες στο ώριμο, όχι μόνο σε μερικά από τα ομορφότερα και πιο ιστορικά μέρη μας, αλλά παράλληλα θα το μεταφέρει πίσω στον χρόνο, σε ένα οδοιπορικό με όλα τα μεταφορικά μέσα στην ηπειρωτική αστική, επαρχιακή και νησιωτική Ελλάδα της δεκαετίας του 1960.