Μικρές ιστορίες που αποκαλύπτουν μεγάλες αλήθειες για τον άνθρωπο και τη ζωή του

«Κατ’ αρχήν η ευτυχία είναι κάτι που συμβαίνει από μέσα προς τα έξω και όχι από έξω προς τα μέσα. Θέλω να πω, δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με αυτά που κάποιος πετυχαίνει να κάνει, αλλά έχει να κάνει με την εσωτερική ηρεμία που κάποιος έχει στη ζωή του».

Γεννημένος το 1949 στο Μπουένος Άιρες, ο Χόρχε Μπουκάι είναι γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ. Ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών, εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και στη συνέχεια δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Πολλοί είναι οι ψυχίατροι που έχουν κάνει και συγγραφική καριέρα, όντας διάσημοι μέσα από όσα γράφουν, συνήθως βιβλία αυτοβοήθειας . Η μεγάλη επιτυχία του Μπουκάι έγκειται στο γεγονός ότι μέσα από τα βιβλία του προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί και να αναρωτηθεί για όσα συμβαίνουν γύρω του,  παρακινώντας τον να αναζητήσει τη δική του αλήθεια και το δικό του δρόμο προς την ευτυχία. Ο ίδιος δήλωσε για το νόημα της ευτυχίας: «Όταν εγώ αισθάνομαι ότι συμπορεύονται ο δρόμος μου με τον σκοπό μου, τότε γαληνεύω. Και αυτήν την γαλήνη εγώ την αποκαλώ ευτυχία».

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται μικρές και αυτόνομες ιστορίες με ουσιώδη θέματα που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους και τους ωθούν να σκεφθούν και να αναζητήσουν το δρόμο για την αλήθεια. Απλές ιστορίες, γεμάτες μηνύματα ζωής, πολλές από τις οποίες και συμβολικές, μας βοηθούν να ανασυνταχθούμε και να βγούμε για λίγο από τη γρήγορη τροχιά της ζωής μας, για να σκεφθούμε και να κάνουμε απολογισμό θέτοντάς μας όμως προ των ευθυνών μας. Να σκεφτούμε τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα, τι  είχε πραγματική αξία για εμάς, αν συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, πού οδηγούμαστε και πού θα θέλαμε να οδηγηθούμε.

Το ύφος του συγγραφέα δεν είναι ηθικοδιδακτικό με την αυστηρή σημασία της έννοιας, αλλά ο ίδιος με απλό ύφος στοχεύει να παρακινήσει τους αναγνώστες του να σκεφθούν σχετικά με όσα έχουν πράξει και βιώσει μέχρι τώρα μέσα από απλές ιστορίες που έχουν όμως βαρύνουσα σημασία για την ευτυχία και την ποιότητα της ζωής μας. Πολλές φορές η αλήθεια και η λύση του προβλήματος βρίσκεται μπροστά μας, αλλά ο δικός μας τρόπος σκέψης είναι που μας απομακρύνει από αυτήν και στέκεται εμπόδιο στην ευτυχία μας.