Ένα ιερό κειμήλιο αναδύεται από τα βάθη του χρόνου

Ο David Gibbins είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας, αρχαιολόγος και παγκόσμια αυθεντία στην εξερεύνηση αρχαίων ναυαγίων και καταποντισμένων πόλεων. Πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή, διετέλεσε, για μια ολόκληρη δεκαετία, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας διδάσκοντας, αρχαιολογία, ιστορία της τέχνης και ιστορία των πολιτισμών. Τα βιβλία του, «Ατλαντίς», «Θησαυρός των Σταυροφόρων», «Το χειρόγραφο», «Οι φύλακες του μυστικού» και «Η μάσκα της Τροίας», πούλησαν πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκαν σε 29 γλώσσες.

Καθώς ο αρχαιολόγος Τζακ Χάουαρντ ερευνά τον υποθαλάσσιο χώρο στις ακτές της Κορνουάλης, ανακαλύπτει το ναυάγιο ενός πλοίου. Όμως, η ιστορία του πλοίου συνδέεται με την εκκένωση της Ταγγέρης από τους Βρετανούς και την πορεία ενός από τα πιο ιερά κειμήλια στην Ιστορία της ανθρωπότητας: του Ιερού Δισκοπότηρου. Στη συνέχεια ο Τζακ θα βρεθεί με την ομάδα του στην Τζαμάικα όπου θα ερευνήσουν μια βυθισμένη πειρατική πόλη, ακολουθώντας τα ίχνη του Ιερού Δισκοπότηρου, τα οποία έχουν χαθεί για σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια. Κι από κει θα οδηγηθούν στα βουνά της Τζαμάικα, ενώ τις κινήσεις τους παρακολουθεί στενά μια οργάνωση, απομεινάρι της Ιεράς Εξέτασης, που επιδιώκει να πάρει στα χέρια της το ιερό κειμήλιο για να αυξήσει την ισχύ της.

O David Gibbins ακολουθεί και σ’ αυτό το μυθιστόρημα ανάλογη δομή και  αφηγηματική τεχνική με αυτές των προηγούμενων μυθιστορημάτων του: χωρίζει το κείμενο σε τρία μέρη: πρώτο μέρος, που είναι και το μικρότερο σε έκταση, το 258 μ.Χ. που ξεκινά η διαφυγή του Ιερού Δισκοπότηρου από τους μαινόμενους Ρωμαίους διώκτες των χριστιανών. Δεύτερο μέρος, το 1684 όπου πραγματοποιείται η εκκένωση της Ταγγέρης και το Ιερό Δισκοπότηρο εμφανίζεται έπειτα από πολλούς αιώνες. Και το τρίτο μέρος, που είναι στη σύγχρονη εποχή και αφηγείται την περιπέτεια του Τζακ Χάουαρντ και της ομάδας του στις υποθαλάσσιες έρευνες και στην αναζήτηση του ιερού κειμηλίου. Η γραφή είναι τριτοπρόσωπη και το κείμενο είναι ρέον.

Ο David Gibbins, γνώστης της αρχαιολογίας, ειδικός στην υποθαλάσσια εξερεύνηση αρχαίων ναυαγίων, προφανώς και μεταφέρει πολλά στοιχεία από τις δικές του εμπειρίες στα μυθιστορήματά του. Και αυτό, μαζί με την κινηματογραφική γραφή του, συντελεί στη ρεαλιστική απεικόνιση των αρχαιολογικών ερευνών και την τεκμηριωμένη ιστορικά ανάδειξη των ευρημάτων. Προσθέτοντας στα αληθινά βιώματά του και τη μυθοπλαστική δόση με τον ήρωά του Τζακ Χάουαρντ, συνθέτει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τους θιασώτες ή μη του είδους. Τα βιβλία του διαβάζονται ευχάριστα, οι ιστορικές αναδρομές και αναφορές είναι από τα πιο ωραία σημεία των μυθιστορημάτων του, και ο πρωταγωνιστής του ένας ρεαλιστικός χαρακτήρας, που διακατέχεται από το πάθος του για την αρχαιολογία, όπως ακριβώς και ο δημιουργός του.