Μικρές ιστορίες για τον χωρισμό

Όλοι έχουμε βιώσει χωρισμούς από το έτερον ήμισυ κατά τη διάρκεια της ζωής μας είτε με δική μας πρωτοβουλία, είτε όχι, άλλους εύκολους και άλλους δύσκολους. Και σχεδόν πάντοτε ο χωρισμός δεν είναι δίκαιος για το ένα από τα δύο πρόσωπα. Υπάρχει όμως τέχνη για να χωρίζεις;

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές με τον θελκτικό τίτλο «Η τέχνη του χωρισμού», βρίσκονται συγκεντρωμένα διηγήματα του σπουδαίου Guy de Maupassant για την τέχνη και τεχνική του χωρισμού. Την εποχή του συγγραφέα ήταν συχνές οι επιθέσεις με βιτριόλι, όπως αναφέρει και ο Βασίλης Πουλάκος στον πρόλογο, σημειώνοντας ότι οι δράστες τις περισσότερες φορές αθωώνονταν. Στη συγκεκριμένη συλλογή οι ιστορίες παρουσιάζονται με κωμικό και σαρκαστικό τρόπο, παραθέτοντας πιο απλές μεθόδους για να χωρίσει κάποιος.

Τα δέκα διηγήματα που περιλαμβάνονται στην εν λόγω συλλογή διακωμωδούν με ευφάνταστο τρόπο την προσπάθεια του ενός συζύγου να απαλλαγεί από τον όρκο που έχει δώσει και με τον οποίο έχει δεσμευτεί, με χαρακτηριστικότερες αυτήν με τον τίτλο «Η προίκα» όπου ένα ζευγάρι ανεβαίνει σ’ ένα αμάξι για να πάει σ’ ένα εστιατόριο, η γυναίκα μπαίνει στην καμπίνα και ο σύζυγος στην οροφή για να καπνίσει, κρατώντας την προίκα της γυναίκας του αξίας πολλών χρημάτων. Η ώρα περνάει και τελικά το αμάξι φτάνει στο τέλος της διαδρομής. Η γυναίκα πιστεύει ότι εκεί βρίσκεται το εστιατόριο, όμως ο οδηγός την ενημερώνει ότι το εστιατόριο που ψάχνει βρίσκεται πολύ μακριά και πιο πίσω στις στάσεις της διαδρομής. Βγαίνοντας έξω από το αμάξι αντιλαμβάνεται ότι ο σύζυγός της έχει εξαφανιστεί.

Επίσης, χαρακτηριστικό διήγημα είναι και εκείνο με τον τίτλο «Ρεβάνς» όπου ένας χωρισμένος άντρας κάνει τον περίπατό του, ώσπου συναντά την πρώην γυναίκα του η οποία έχει ξαναπαντρευτεί. Και, ω του θαύματος, της πιάνει την κουβέντα και διαπιστώνει ότι την ποθεί ξανά, ζητώντας της να γίνουν απαγορευμένο ζευγάρι.

Σ’ όλα τα διηγήματα ο συγγραφέας καταθέτει και στοιχεία για τη θέση και στάση των αντρών και των γυναικών απέναντι στις σχέσεις, στον έρωτα, στον γάμο, στον χωρισμό, τις περισσότερες φορές μέσα από τους διαλόγους ή την αλληλογραφία, όπως συμβαίνει στην τελευταία ιστορία. Με χαρακτήρες καρικατούρες που τους αφήνει να γελοιοποιηθούν στα μάτια του αναγνώστη, ο Maupassant στήνει σκηνικά που άπτονται της πραγματικότητας, δίδοντας ωστόσο μια ελαφρότητα και χαλαρότητα επιχειρώντας να αποδομήσει και να απαλύνει τον χωρισμό ως έννοια, ως γεγονός και ως συναισθηματική φόρτιση και επιρροή.

Ένα πραγματικά απολαυστικό ανάγνωσμα, που θα σας κάνει να γελάσετε, αλλά και να αναλογιστείτε τις δικές σας αντίστοιχες εμπειρίες.