Λαογραφικές ιστορίες φαντασίας των Καλαβρύτων

Ο Κωνσταντίνος Π. Τσουρέκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Η καταγωγή του είναι από τo Μάνεσι Καλαβρύτων. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Η αγάπη του προς τον βυζαντινό και μεσαιωνικό βίο τον ενέπνευσε στη δημιουργία της “Ιστορίας της Μέκτας”. Δηλώνει λάτρης της φύσης και της φαντασίας.

Με όχημα τον Οδοντωτό ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε ιστορίες του τόπου του, σε διάφορες περιόδους του χρόνου, με αναφορές στη μυθολογία, την ιστορία και τη φαντασία. Κάθε στάση του Οδοντωτού και μια ιστορία, βγαλμένη από τα σπλάχνα της περιοχής, σφυρηλατημένη με τα στοιχεία του χρόνου, γευόμενη τα δροσερά νερά όπου οι ήρωες ξεδιψούσαν και οι άνθρωποι πότιζαν τις ζωές τους.

Φωνές παιδιών που ακούγονται έξω από το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, κελαρύσματα των πηγών απ’ όπου αναδύονται δροσερά νερά για θεούς και ανθρώπους που κατέβηκαν στα δάση και τα βουνά της περιοχής, λιθογραφίες των ανθρώπων που έχτισαν τη ζωή τους στα Καλάβρυτα. Ο Κωνσταντίνος Τσουρέκης σκιαγραφεί με ευσυνείδητο και λατρευτικό τρόπο πάνω στην ηθογραφία και τη λαογραφία των Καλαβρύτων, με βασικό άξονα τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, ακολουθώντας μια πορεία, από το Διακοφτό μέχρι τα Καλάβρυτα, απαράμιλλης ομορφιάς, φυσικής μαγείας, λυτρωτικής ανάσας.

Το ύφος του συγγραφέα διαθέτει την απαραίτητη προσήλωση, μεταφέροντας στο αναγνωστικό κοινό προσεκτικά όσες ιστορίες άκουσαν τα αυτιά του ή διάβασαν τα μάτια, επενδυμένες με μυθολογικά και μυθοπλαστικά στοιχεία. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας απεικονίζει ρεαλιστικά την εικόνα των κατοίκων και της περιοχής, ενώ φέρει εξαιρετικές προσδοκίες αν συνυπολογίσουμε το νεαρό της ηλικίας του.

Η αγάπη του Κωνσταντίνου Τσουρέκη για τον τόπο καταγωγής του είναι διάχυτη σε όλο το μήκος του κειμένου. Ωστόσο, δεν υπερβάλλει, δεν στρογγυλοποιεί τις άκρες, δεν θάβει όσα πονάνε. Μια προσήκουσα προσέγγιση για έναν τόπο που έχει τόσα πολλά να πει, από έναν συγγραφέα που προέρχεται από τα δικά του εδάφη. Και, πιστέψτε με, ακόμα και αν δεν έχετε ουδεμία σχέση με την περιοχή, το βιβλίο θα σας ανταμείψει για τον χρόνο που θα διαθέσετε, σίγουρα ωθώντας σας να τον επισκεφτείτε σύντομα.