Τρόμος και υπερφυσικό σε μικρές (αλλά ισχυρές) δόσεις

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα συλλογή διηγημάτων σε μια προσεγμένη έκδοση προσθέτει στο ενεργητικό του ο εκδοτικός οίκος Ars Nocturna. Αυτή τη φορά πρόκειται για διηγήματα του πολύ σημαντικού Γάλλου συγγραφέα Guy de Maupassant. Οι θεματικοί άξονες που συνδέουν και τα έξι διηγήματα της συλλογής είναι η γυναίκα και ο θάνατος. Με βάση αυτά τα δύο ο Maupassant εξερευνά το βασίλειο του ανθρώπινου φόβου και την αδυναμία του ατόμου να εξηγήσει το υπερφυσικό.

Το πρώτο διήγημα έχει τον τίτλο «Το Τικ» και λαμβάνει χώρα σε ένα ξενοδοχείο μιας λουτρόπολης όπου ο αφηγητής γνωρίζει έναν πατέρα, ο οποίος κάνει μια περίεργη σπασμωδική κίνηση με το χέρι του, και την ασθενική κόρη του. Μια τραγική και ταυτόχρονα τρομακτική ιστορία από το παρελθόν τους εξηγεί την τωρινή τους κατάσταση. Στην «Οπτασία» ένας ηλικιωμένος άντρας αφηγείται σε μια παρέα φίλων ένα περιστατικό από τη νεανική του ζωή, μια συνάντηση που εγκατέστησε τον φόβο στην καρδιά του. «Στο νερό» είναι ο τίτλος του τρίτου διηγήματος, στο οποίο ένας κωπηλάτης παρουσιάζει στον αφηγητή την πιο τρομακτική εμπειρία του στον Σηκουάνα, όταν ένα βράδυ βρέθηκε «όμηρος» του ποταμού, της νύχτας και μιας αλλόκοτης εμπειρίας. Το επόμενο διήγημα έχει τον τίτλο «Η κόμη» και είναι η καταγραφή του ασυγκράτητου ερωτικού πάθους ενός άντρα για τα μαλλιά μιας νεκρής γυναίκας. Στον «Διάβολο» ένας χωρικός και μια ηλικιωμένη σιδερώτρια παζαρεύουν την αμοιβή της δεύτερης για τη φροντίδα της ετοιμοθάνατης μητέρας του πρώτου. Ο διάβολος του τίτλου κάνει την «εμφάνισή» του με έναν απρόσμενο τρόπο. Το τελευταίο διήγημα, «Η νεκρή», είναι το πιο τρομαχτικό και παράλληλα κωμικό της συλλογής, καθώς ο αφηγητής, ανίκανος να ξεπεράσει τον θάνατο της αγαπημένης του, αποφασίζει να περάσει μια βραδιά κοντά της στο νεκροταφείο και γίνεται μάρτυρας ασυνήθιστων γεγονότων που οδηγούν στην αποκάλυψη του μυστικού της νεκρής του ερωμένης.

Ο θάνατος, η νύχτα και το σκοτάδι, η χωρίς όρια και όρους αγάπη και η γυναικεία φιγούρα, ζωντανή, ετοιμοθάνατη, νεκρή ή οπτασία εμφανίζονται μέσα από τις διηγήσεις στον αναγνώστη για να τον αναστατώσουν και να τον προβληματίσουν: μήπως υπάρχει και κάποια λογική εξήγηση για όλα όσα διαβάζει; Μάστορας της μικρής φόρμας, ο Maupassant ξέρει πώς να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να κλιμακώσει την αγωνία ακόμα και μέσα σε λίγες σελίδες. Μια πολύ καλή συλλογή για τους λάτρεις των διηγημάτων φαντασίας.

Ιδιαίτερη μνεία στην αξιόλογη μετάφραση της Αγγέλας Γαβρίλη, η οποία υπογράφει και το κατατοπιστικό και περιεκτικό εισαγωγικό σημείωμα.