Ο χαμένος μίτος της επανάστασης

….
για πάλεμα, για μάτωμα
για την καινούρια γέννα
….
Κωστής Παλαμάς

Αν η ελληνική Αριστερά ήταν γυναίκα θα ήταν η Φλώρα- η εμβληματική ηρωίδα της ”Χαμένης Άνοιξης” του Στρατή Τσίρκα. Την ιστορία της συνεχίζει με ευρηματικό τρόπο ο πολυγραφότατος Α. Μαραγκόπουλος δημιουργώντας ένα δυνατό μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας.

Σ’ ένα ξεχασμένο απ’ το χρόνο νησί του Αιγαίου- που έχει φανερές ομοιότητες με την Ικαρία, οι κάτοικοι συνεχίζουν πενήντα χρόνια μετά τον Eμφύλιο το δικό τους αντάρτικο. Εδώ έρχεται για καλοκαιρινές διακοπές μια ιδιόμορφη παρέα Αθηναίων: ένας νεαρός βιβλιοδέτης μαζί με τον αρκετά μεγαλύτερο φίλο του, τον ”κουρασμένο επαναστάτη” που μόλις επέστρεψε από το εξωτερικό και δύο κοπέλες, την μικρή που κινείται στο χώρο των Εξαρχείων και την εγκλωβισμένη στο δίπτυχο δουλειά-σπίτι τριαντάρα.

Δημιουργούν φιλικές και ερωτικές σχέσεις με την εξηντάχρονη Φλώρα που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο νησί και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους νησιώτες και την Οργάνωση, μια επαναστατική ομάδα που παραπέμπει ευθέως στην ”17 Νοέμβρη”. Επικεφαλής ένας παλιός αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού, αρχετυπική μορφή από τις διηγήσεις των παππούδων μας. Ένας αστάθμητος παράγοντας όμως, θα ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση που θα οδηγήσει στο κλείσιμο του κύκλου.

Ο συγγραφέας σ’ αυτό το βιβλίο αντλεί την έμπνευση του από αληθινά γεγονότα αλλά και από τους επαναστατικούς μύθους της Αριστεράς. Με γραφή ”κινηματογραφική” ξετυλίγει σταδιακά την αφήγηση σε κεφάλαια-σκηνές επιμένοντας ιδιαίτερα στις περιγραφές προσώπων και τοπίων ενώ η γλώσσα του κειμένου είναι οικεία σε όσους έχουν περάσει από τους πολιτικούς χώρους που περιγράφονται.

Ο Μαραγκόπουλος γεννημένος το 1948, ανήκει στην γενιά που είχε την τύχη να ζήσει τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα του ’60 και του ’70 και την ατυχία να βιώσει την συλλογική απογοήτευση που ακολούθησε. Γι’ αυτό και κατορθώνει επιτυχημένα να μεταφέρει με σύγχρονο ύφος τόσο την πίκρα της ήττας όσο και την πεισματική ”μανία με την Άνοιξη” αυτών που ερμηνεύουν τον όρο αριστερός όχι ως κομματική ταυτότητα αλλά ως στάση ζωής.