Το θέμα είναι στην καρδιά, όχι στο μυαλό

Δανείστηκα τον τίτλο από μία φράση ενός άλλου εξαιρετικού αστυνομικού μυθιστορήματος του Keigo Higashino, την ”Αφοσίωση του Υπόπτου Χ” (κυκλοφορεί στα ελληνικά επίσης από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος), γιατί πιστεύω ότι εκφράζει απολύτως το πνεύμα και αυτού του περίτεχνα φτιαγμένου, με την κομψότητα που έχουν τα ιαπωνικά έργα τέχνης, ιστού μυστηρίου και παραπλάνησης με τον περίεργο τίτλο, τουλάχιστον για αστυνομικό βιβλίο, ”Η λύτρωση μιας αγίας”.

Ένας επιχειρηματίας βρίσκεται νεκρός μέσα στο σπίτι του. Αυτοκτονία ή δολοφονία; Κύριες ύποπτοι, οι δύο γυναίκες στη ζωή του: η σύζυγός του και η ερωμένη του – που δημιούργησε δεσμό μαζί του προδίδοντας τη φίλη και ευεργέτιδά της. Και οι δύο αρνούνται την ενοχή τους και κανένα στοιχείο δεν μπορεί να βρει η ομάδα των αστυνομικών που αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης το οποίο να τις ενοχοποιεί. Αλλά υπάρχει κάτι παράξενο στη συμπεριφορά τους: αντί η αποκάλυψη της παράνομης σχέσης να τις οδηγήσει σε σύγκρουση, τις φέρνει πιο κοντά, καθώς η μία ανησυχεί και φροντίζει για την άλλη. Η κατάσταση περιπλέκεται όταν ο επικεφαλής αστυνομικός αρχίζει να ερωτεύεται τη σύζυγο και τα συναισθήματά του θολώνουν την κρίση του.

Αλλά μια τρίτη γυναίκα, μία νεαρή αστυνομικός, χρησιμοποιεί τη γυναικεία διαίσθηση για να συλλέξει στοιχεία που εν πρώτοις μοιάζουν αταίριαστα. Όταν η έρευνα μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, ζητά τη βοήθεια ενός ιδιοφυούς καθηγητή Φυσικής, ο οποίος θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη την εφευρετικότητα και την ευφυΐα του σε μια υπόθεση που μοιάζει να αποτελεί το τέλειο έγκλημα. Το δαιμόνιο μυαλό του αλλά και μία πικρή ιστορία, θαμμένη στο παρελθόν, θα δώσουν τη λύση σε αυτόν τον γρίφο για δυνατούς λύτες.

Διαβάζοντας το βιβλίο, καταλαβαίνεις εξ αρχής ότι κάτι πάει λάθος στον επιφανειακά τέλειο κόσμο όπου οι ζουν οι ήρωές του. Κι αυτό δεν είναι μόνο η ύπαρξη ενός πτώματος, αλλά κάτι βαθύτερα άρρωστο και διεφθαρμένο που αναδύεται σιγά σιγά καθώς εκτυλίσσεται η πλοκή. Και όλα παίζονται στις καρδιές και όχι στο μυαλό των ηρώων, εκεί βρίσκεται το κλειδί της συμπεριφοράς τους: αγάπη, μίσος, τύψεις, αφοσίωση και προδοσία, αδικία και απόδοση δικαιοσύνης. Οι γυναίκες ηγούνται σε αυτό το μυθιστόρημα, ενώ οι άντρες μοιάζουν αδύναμοι να καταλάβουν τις πράξεις τους. Αλλά εκείνες ξέρουν και πράττουν με το δικό τους μυστηριώδη τρόπο, για να κρύψουν αλλά και για να αποκαλύψουν… Τι; Το δολοφόνο και όχι μόνο…

Ο Keigo Higashino δικαίως είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους και δημοφιλείς συγγραφείς της Ιαπωνίας. Έχει κερδίσει τα βραβεία Edogawa Rampo και Mystery Writers of Japan Inc. για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς και το διεθνώς καταξιωμένο βραβείο Naoki για το βιβλίο του «Η αφοσίωση του Υπόπτου Χ». Τα μυθιστορήματά του εμφανίζονται επανειλημμένα στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ στην Ιαπωνία, μεταφέρονται συχνά στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες ανά τον κόσμο. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα και τα δύο βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά, για να ανακαλύψετε έναν πραγματικό μετρ του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος.