Το μυστικό της λίμνης απειλεί τον Ντέιβ

Το πέμπτο βιβλίο της πολύ επιτυχημένης σειράς του John Verdon, με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Ντέιβ Γκάρνεϊ, με τον θελκτικό τίτλο «Η λίμνη των λύκων» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, συνεχίζοντας την εξαίρετη επιλογή του εκδοτικού οίκου στα βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ενώ ο Ντέιβ ετοιμάζεται να φύγει για διακοπές μερικών ημερών, δέχεται την επίσκεψη του φίλου του Τζακ και μιας άγνωστης γυναίκας. Ο Τζακ ζητά τη βοήθεια του Ντέιβ για μια πραγματικά περίεργη υπόθεση: τέσσερις άντρες, που ζούσαν σε διαφορετικά σημεία της χώρας, αυτοκτόνησαν κόβοντας τις φλέβες τους. Κοινό σημείο ότι και οι τέσσερις είχαν διαμαρτυρηθεί ότι ένας εφιάλτης τυραννούσε τον ύπνο τους. Ακόμα πιο περίεργο είναι ότι τον ίδιο εφιάλτη έβλεπαν και οι τέσσερις, έπειτα από ψυχοθεραπεία που είχαν με τον διάσημο ψυχολόγο Ρίτσαρντ Χάμοντ στο σαλέ Γουλφ Λέικ. Η γυναίκα που συνοδεύει τον Τζακ, αδερφή του Ρίτσαρντ Χάμοντ, είναι πεπεισμένη ότι ο αδερφός της είναι αθώος. Όμως, η αστυνομία έχει επικεντρώσει τις υποψίες της στον ψυχολόγο, θεωρώντας τον σχεδόν σίγουρα ένοχο για τις αυτοκτονίες των τεσσάρων αντρών.

Ο Ντέιβ αποφασίζει πηγαίνοντας για διακοπές, να σταματήσει στο Γουλφ Λέικ και να μείνει ένα βράδυ μαζί με τη γυναίκα του, προκείμενου να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους στο σαλέ και τον ύποπτο Ρίτσαρντ Χάμοντ. Μια σειρά από περίεργα γεγονότα κάνουν το ομιχλώδες τοπίο ακόμα πιο σκοτεινό και επικίνδυνο, ενώ ο Ντέιβ βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση σε κάθε του βήμα, με τη σπάθη ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να του κόψει το κεφάλι.

«Η λίμνη των λύκων» είναι ένα ακόμα πιο ξεχωριστό βιβλίο της σειράς του John Verdon, γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με σύντομα κεφάλαια και μια πλοκή που άπτεται περισσότερο στο βρετανικό στυλ – κλεισμένοι σ’ έναν χώρο, εν προκειμένω με την ευρύτερη έννοια. Η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή, το τοπίο ομιχλώδες, η υπόθεση πολύ δύσκολη. Ο Verdon περιορίζει, σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία, το ταχυδακτυλουργικό του ύφος σχετικά με την εξέλιξη της ιστορίας, και επικεντρώνεται σε ύφος πιο mainstream αστυνομικής λογοτεχνίας. Κι αυτή τη φορά ο συγγραφικός του λόγος μοιάζει πιο μεστός, πιο συμπυκνωμένος και λειτουργικός.

Ο Verdon συνθέτει ένα αστυνομικό θρίλερ, με εξαιρετική πλοκή, σκιαγραφώντας αριστοτεχνικά τους χαρακτήρες, ωθώντας τους πέρα από τα όρια, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη στην πορεία προς την αποκάλυψη της υπόθεσης. Επίσης, εξαιρετικό το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης, καθώς και η μετάφραση του Γιώργου Μπαρουξή.