Μία έξυπνη και πολύ ευχάριστη γέφυρα ανάμεσα στις διακοπές, με τα παιχνίδια και τις βουτιές στην παραλία, και τη ζωή στο σχολείο προσφέρει αυτό το βιβλίο. Είναι ένα πανόραμα της ελληνικής ιστορίας από την εποχή των δεινοσαύρων έως σήμερα μέσα από έναν συνδυασμό σύντομης αφήγησης, κόμικς και παιχνιδιών.

Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα νησί, σε μια παραλία… Αρχίζει το παραμύθι. Και παρακολουθούμε όλη την Ιστορία μέσα από στιγμιότυπα αυτής της παραλίας. Στην αρχή βέβαια δεν υπήρχε καν νησί και παραλία, μόνο δάση και τεράστια ζώα, οι δεινόσαυροι. Ένα δεινοσαυράκι όμως είναι υπομονετικό. Προφητικά λέει ότι θα περιμένει. Κάποτε θα αλλάξουν τα πράγματα και θα εμφανιστεί και νησί και θάλασσα. Και πράγματι. Οι τεράστιες γεωλογικές ανακατατάξεις και η περιπέτεια του φλοιού της γης, που συνέβησαν στο πέρασμα των γεωλογικών χρόνων, συνοψίζονται με τη φράση «ένα κύμα ήρθε». Κάθε δισέλιδο είναι κι ένα «σαλόνι», με ολοσέλιδη εικονογράφηση που αφιερώνεται σε μια μεγάλη ιστορική περίοδο: εποχή των δεινοσαύρων, παλαιολιθική εποχή, κυκλαδική, μινωική, αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζάντιο, ενετοκρατία, πειρατές, τουρκοκρατία, επανάσταση του 1821, 19ος-20ός αιώνας, σύγχρονη εποχή. Περιλαμβάνει ένα πολύ σύντομο κείμενο αφήγησης των συμβάντων στην παραλία που συνοψίζει την «ταυτότητα» της εποχής. Το κείμενο αυτό είναι πολύ εύστοχο, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας που έχει η προσπάθεια να συνοψίσεις μια ολόκληρη εποχή σε μια μικρή παράγραφο. Ακολουθεί ένα κόμικς που ζωντανεύει με πολύ χιούμορ στιγμιότυπα της εποχής και τέλος η εικόνα, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του σαλονιού, με την παραλία, τα κτίρια και τους ανθρώπους. Η εικόνα αυτή περιλαμβάνει πολλά στοιχεία και αξίζει να της αφιερώσει ο αναγνώστης ώρα για να την παρατηρήσει. Σημαντικό συμπλήρωμα της ιστορίας είναι οι δραστηριότητες που ακολουθούν. Κουίζ παρατηρητικότητας, σταυρόλεξα, αντιστοιχίσεις και άλλα ευχάριστα και έξυπνα παιχνίδια βοηθούν τους αναγνώστες να βάλουν σε τάξη τις βασικές ιστορικές περιόδους και τα χαρακτηριστικά τους και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.

Η εικονογράφηση και η αναλογία κειμένου και εικόνας κερδίζουν τον αναγνώστη. Παιχνιδιάρικη, χαρούμενη, και με λίγο αιρετικό χιούμορ, αφαιρεί από την Ιστορία το επίχρισμα ακαδημαϊσμού που βαραίνει πολλές φορές τις αφηγήσεις ιστορικού περιεχομένου. Ένα βιβλίο που φέρνει την παραλία στο σχολείο και την Ιστορία στο δωμάτιο του παιδιού.

Ο Βαγγέλης Ελευθερίου είναι από τα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε γραφικές τέχνες. Αρχικά ασχολήθηκε με τη διδασκαλία των γραφικών τεχνών, με τη δημοσίευση γελοιογραφιών σε περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και με το κινούμενο σχέδιο. Με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων ασχολείται από το 1987. Έχει εικονογραφήσει γύρω στα 130 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, παραμύθια, εκπαιδευτικά, κατασκευών και δραστηριοτήτων. Ανάμεσα σε αυτά είναι και πολλά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά. Τα τελευταία χρόνια εικονογραφεί δικές του ιδέες και κείμενα.