Ερωτικά μπερδέματα

Υπάρχουν ιστορίες αγάπης τραγικές, περίπλοκες ή απαγορευμένες. Και υπάρχουν και αυτές που είναι απλά μπερδεμένες και ενίοτε αστείες. Μια τέτοια ιστορία αγάπης περιγράφει ο Νικολά Μπαρρό (γεν. 1980) και επιλέγει ως τόπο όπου διαδραματίζεται η ιστορία του το ρομαντικό Παρίσι.

Η Ορελί έχει πρόσφατα χάσει τον πατέρα της, ενώ παράλληλα υποφέρει από έναν απρόσμενο χωρισμό. Κάνοντας μια βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο πέφτει πάνω σε ένα βιβλίο που της κινεί το ενδιαφέρον και το ίδιο βράδυ το διαβάζει απνευστί. Είναι το βιβλίο που θα αλλάξει τη ζωή της. Ο Ρόμπερτ Μίλλερ, ο Άγγλος συγγραφέας του μυθιστορήματος, έχει δώσει στην πρωταγωνίστριά του στοιχεία από τη ζωή της Ορελί, ακόμα και το όνομα του εστιατορίου του οποίου είναι ιδιοκτήτρια (“Le temps des cerises”) είναι το ίδιο. Η Ορελί δεν πιστεύει στις συμπτώσεις και αποφασίζει να αναζητήσει τον μυστηριώδη συγγραφέα που ζει σε ένα αγρόκτημα στην Αγγλία, δεν διαθέτει ιστοσελίδα και δεν επιθυμεί τις δημόσιες εμφανίσεις. Φτάνει μέχρι τον εκδοτικό οίκο και προσπαθεί να τον πλησιάσει μέσω του επιμελητή του. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ο Ρόμπερτ Μίλλερ δεν υπάρχει και ο επιμελητής του, ο Αντρέ, το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς αυτός είναι που έχει γράψει το μυθιστόρημα. Ο Αντρέ βρίσκεται σε δύσκολη θέση επειδή το βιβλίο έχει πολύ καλές πωλήσεις και ο εκδότης τον πιέζει να φέρουν τον συγγραφέα για μια συνέντευξη στη Γαλλία. Πιεζόμενος από δύο πλευρές, ο Αντρέ στήνει ένα περίπλοκο σχέδιο για να τους ικανοποιήσει όλους, αλλά, ως συνήθως, και τα καλύτερα σχέδια μπορεί να ναυαγήσουν σε μια στιγμή.

Ο Μπαρρό επιλέγει να χρησιμοποιήσει στην ιστορία του δύο αφηγητές, την Ορελί –μια συναισθηματική και ταυτόχρονα επίμονη κοπέλα– και τον Αντρέ –έναν μάλλον ανασφαλή αλλά παράδοξα γοητευτικό άντρα– δίνοντας και στους δύο χαρακτήρες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Με κινηματογραφική αφήγηση, γρήγορες και απρόσμενες εξελίξεις ξεδιπλώνει μια ιστορία που διαθέτει συμπαθείς χαρακτήρες, άφθονο χιούμορ και μια σχετική αγωνία για την εξέλιξη και την επιτυχία του δύστυχου Αντρέ που δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι το μυθιστόρημα που θα έγραφε ως απάντηση στην πρόκληση ενός φίλου θα ήταν τόσο επιτυχημένο, ούτε μπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι θα διαβαζόταν από την κοπέλα που είδε μια φορά τυχαία πίσω από το τζάμι ενός εστιατορίου και έγινε η μούσα του.

Δροσερό, αστείο και ανάλαφρο το μυθιστόρημα του Νικολά Μπαρρό είναι ένα ξεκούραστο ανάγνωσμα που δεν θα σας απογοητεύσει.

Να αναφερθούμε επίσης στο πολύ όμορφο εξώφυλλο και στην πολύ καλή μετάφραση της κας Κνήτου, με τις χρήσιμες υποσημειώσεις.