Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη μπορεί να είναι θανάσιμη…

Ένας άντρας δολοφονείται μέσα στο γραφείο του στην πανεπιστημιούπολη του Κάρλτον της Μινεσότα. Είναι ακαδημαϊκός με ειδίκευση στην Ιστορία. Την επόμενη μέρα μια συνάδελφός του, η Έμιλι Ουές, λαμβάνει μια επιστολή από τον εκλιπόντα, μέσω της οποίας της ζητάει να συνεχίσει να προστατεύει κάτι καλά κρυμμένο εδώ και αιώνες. Την τοποθεσία της χαμένης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και την τεράστια γνώση που αυτή περιέχει.

Μέσω μιας σειράς κωδικοποιημένων μηνυμάτων και στοιχείων, ο Άρνο Χόλμστραντ την καθοδηγεί και ένα απρόσμενο ταξίδι αναζήτησης από άκρη σε άκρη ξεκινά για τη νεαρή καθηγήτρια. Οξφόρδη, Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη και πάλι πίσω. Πότε μόνη της και πότε έχοντας στο πλευρό της πολύτιμους βοηθούς, η Έμιλι πορεύεται ανοίγοντας τον δρόμο προς τη γνώση και φτάνοντας στον τελικό προορισμό της˙ αυτόν για τον οποίο την προετοίμαζε –εν αγνοία της– ο Άρνο.

Κατά την περιπλάνηση αυτή γίνεται γνωστή η Ιστορία, ανά τους αιώνες, των πόλεων, των σημαντικών τους κτισμάτων –αυτών που επισκέπτεται η Έμιλι– και βέβαια η ιστορία της χαμένης αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, που φέρνει στο φως λεπτομέρειες ικανές να αποκρυπτογραφήσουν τους γρίφους του μέντορά της. Αν η Έμιλι δεν ήταν καθηγήτρια Ιστορίας, τίποτα από τα παραπάνω δε θα μπορούσε να επιλυθεί.

Κεντρικός άξονας του βιβλίου είναι «Η χαμένη βιβλιοθήκη» της Αλεξάνδρειας. Όλα περιστρέφονται γύρω από αυτήν και το μυστήριο της εξαφάνισής της. Ο Άρνο Χόλμστραντ ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια Αδελφότητα, μέλος της οποίας ήταν και ο ίδιος, κατέχοντας μάλιστα ηγετική θέση, που διατηρεί καλά κρυμμένη τη Βιβλιοθήκη, προστατεύει τη γνώση παντός τύπου, που εξακολουθεί να συλλέγεται, και τη διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να κοινοποιείται δημόσια μόνο ό,τι είναι αναγκαίο κάθε φορά.

Ταυτόχρονα υπάρχει το Συμβούλιο, σκοπός του οποίου είναι να ανακόψει τη δράση της Αδελφότητας, να κατακτήσει τη γνώση και να πετύχει τους δικούς του σκοτεινούς σκοπούς χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά κάθε –αθέμιτο– μέσο, καθώς και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τα μέλη του διψούν για εξουσία και δύναμη, ενώ η διαφθορά τους εκτείνεται έως τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια και διαθέτουν στρατιές από πληρωμένους εκτελεστές που αναλαμβάνουν και υλοποιούν τα εγκλήματά τους.

Στηριζόμενος σε στοιχεία από την πραγματική Ιστορία, ο συγγραφέας A. M. Dean διασκευάζει αυθεντικά ιστορικά μυστήρια, που από μόνα τους προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και αφηγείται μια ιστορία αρχέγονων μυστικών, συνωμοσίας, διαφθοράς και ίντριγκας.

Με μικρά κεφάλαια τριών τεσσάρων σελίδων και με την περιγραφή της εξέλιξης των γεγονότων λεπτό προς λεπτό, εναλλάξ, σε διαφορετικές χώρες και τοποθεσίες την ίδια χρονική στιγμή, δημιουργεί αγωνία, ένταση, περιέργεια, μυστήριο. Κι ενώ αμφιβολίες και διλήμματα βγαίνουν στην επιφάνεια, η καταιγιστική ροή των γεγονότων και οι ανατροπές κόβουν την ανάσα και ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη.

Το δίπολο καλού-κακού, που υπάρχει από καταβολής κόσμου, για άλλη μια φορά έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Συμβούλιο έναντι Αδελφότητας. Ιδιωτική, καλά προφυλαγμένη γνώση έναντι δημόσιας και ελεύθερης. Ποιος θα βγει νικητής;