Ενώπιον της αβύσσου

Ο Περικλής Μποζινάκης έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας και ειδικότερα στον χώρο του φανταστικού. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων «Σκοτεινά ανέκδοτα και ιστορίες εφιαλτών» (2002) και «Στο λυκόφως, εκείνα» (2003) από τις εκδόσεις Futura. Το 2007 εκδόθηκε η τρίτη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Ζώνη ερήμωσης» από τις εκδόσεις Νεφέλη. Το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα «Απόκρημνος χρόνος» από τις εκδόσεις Ars Nocturna, από τις οποίες κυκλοφορεί και το τελευταίο βιβλίο του με τον ιδιαίτερο τίτλο «Η άβυσσος πίσω απ’ την πόρτα».

Ένας φωτογράφος, ο Γιάννης Καρράς, καλείται από την αδερφή του για να μείνει σπίτι της και να προσέχει τον γιο της, όσο εκείνη και ο σύζυγός της θα λείπουν. Καθώς η νύχτα έχει απλώσει τα πέπλα της, ο Καρράς ακούει ξαφνικά θόρυβο στην πόρτα. Κάτι συμβαίνει. Σηκώνεται και έρχεται αντιμέτωπος με δυο εισβολείς. Σε κατάσταση αμόκ τους εξουδετερώνει στέλνοντάς τους στον άλλο κόσμο.

Λίγες ημέρες μετά ένας γιατρός επικοινωνεί μαζί του για να τον ενημερώσει ότι όλο αυτό που συνέβη ήταν ένα λάθος, προτείνοντας δυο επιλογές στον Καρρά: να το ξεχάσει διά παντός ή να συνεργαστεί μαζί του. Όταν ο Καρράς συναντιέται με τον επιφανή γιατρό, μαθαίνει για μια οργάνωση που σκοπό έχει να έρθει αντιμέτωπη με τα άνομα συμφέροντα της καθεστηκυίας τάξης. Όμως η παρουσία ενός περίεργου νάνου και μιας ιδιόμορφης γυναίκας, θέτουν τον Καρρά σε επιφυλακή. Και οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αναπάντεχα αποτελέσματα.

Η αφήγηση στο βιβλίο του Περικλή Μποζινάκη γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η γλώσσα, στακάτη, λιτή και συμπυκνωμένη, προσδίδει στιβαρότητα στο κείμενο, κάθε λέξη έχει τη σημασία της και είναι τοποθετημένη προσεκτικά, σαν ωρολογοποιός που τοποθετεί επιμελώς με την τσιμπίδα το κάθε γρανάζι. Η πλοκή, εν αντιθέσει με το προηγούμενο έργο του Μποζινάκη «Απόκρημνος χρόνος», τοποθετείται στο σήμερα, ενώ ο τόπος είναι η Αθήνα. Οι χαρακτήρες και οι διάλογοι είναι άκρως ρεαλιστικοί, ενδεικτικοί μιας κοινωνίας που κρύβεται από τα φώτα, προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της.

Είναι σαφείς οι επιρροές από συγγραφείς, κλασικούς και σύγχρονους, αλλά και σκηνοθέτες που διαμόρφωσαν την υπόσταση ειδών όπως ο τρόμος, το φανταστικό, το παράξενο. Μια παλινδρόμηση από το φως στο σκοτάδι, από την ανοχή στην επανάσταση, από τη λογική στην εκμετάλλευση.

Ένα βιβλίο πλούσιο από το λογοτεχνικό ταλέντο του συγγραφέα, που γεννά ερεθίσματα για έναν κόσμο που δεν γνωρίζουμε ή κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.