Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου

«Λοιπόν, η ιστορία μου δεν έχει δράκους, ντετέκτιβ, βαμπίρ και πριγκίπισσες. Δεν έχει μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, γάλα για πρωινό, πουλόβερ, μαγιό και σάντουιτς με τυρί και ντομάτα. Αν θέλετε να διαβάσετε μια φυσιολογική ιστορία, καλύτερα να σταματήσετε την ανάγνωση τώρα. Αν πάλι θέλετε να μάθετε πώς είναι η ζωή με ρούχα από σενιτόλη και σάντουιτς με κιντρίλι ωμό, τότε συνεχίστε να διαβάζετε. Θα κάνουμε όμως μια συμφωνία. Δε θα λέτε κάθε λίγο και λιγάκι “μας δουλεύει αυτός ο τύπος”, εντάξει;»

Έτσι συστήνει την ιστορία ο Ίνξορ, ο εξωγήινος που ζει στην Κροαλία, στο βόρειο άκρο της Πετιλάνδης στον πλανήτη… Οπ, ο Ίνξορ δε μας λέει το όνομα του πλανήτη του μην τυχόν και μας μπει η ιδέα να πάμε τον κατακτήσουμε. Ξέρει αρκετά για τους γήινους από την Ιστορία που μαθαίνει στο σχολείο. Ιστορία είναι για κείνον ο δικός μας πολιτισμός αφού μιλάει από το μέλλον. Ο ανήσυχος και πανέξυπνος Ίνξορ θέλει πολύ να εξερευνήσει τη Γη. Θέλει να ζήσει μεγάλη περιπέτεια και έχοντας διαβάσει το βιβλίο μιας συμπατριώτισσάς του που είχε βρεθεί στη Γη κατά λάθος, αποφασίζει να τολμήσει κι εκείνος το μεγάλο ταξίδι. Παίρνει προμήθειες, εξοπλίζει το πανάρ του (την κάψουλα που έχει κάθε Κροαλός για να ξεκουράζεται, να κοιμάται και να μετακινείται) και ξεκινά. Ευτυχώς ο σκύλος του, ο Μελφριντάκος, τρυπώνει κι αυτός στο πανάρ, στα κρυφά. Θα αποδειχθεί πολύτιμος σύντροφος μια και στην Κροαλία οι σκύλοι είναι εξελιγμένοι. Μιλούν και σκέφτονται όπως οι άνθρωποι.

Να όμως που αντί να φτάσουν στη Γη, ο Ίνξορ κι ο Μελφριντάκος φτάνουν σε μια άλλη πόλη του πλανήτη τους, στην Μπάια, που οι Κροαλοί είχαν καταστρέψει σε έναν μεγάλο πόλεμο. Βρίσκονται σε εχθρικό έδαφος. Η ζωή τους θα κινδυνεύσει αλλά καταφέρνουν να ελευθερώσουν όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και την Μπάια από το ψέμα και την πλάνη και τη δικτατορία των όπλων. Μήπως μπορεί να υπάρξει ένας τρόπος να συνυπάρχουν Κροαλία και Μπάια προς όφελος και των δυο; Το χάπι εντ δεν είναι τόσο εύκολο. Αλλά νέοι δρόμοι ανοίγονται όταν καταλάβεις ότι ο ξένος είναι δίπλα σου. Τον έχεις καταστήσει εσύ ξένο. Και πάντα κάποιος θα βρεθεί να εκμεταλλευτεί τον φόβο για τον ξένο, τον εν δυνάμει εχθρό, για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Χαμένοι είναι οι πολλοί και νικητής οι λίγοι.

Εξαιρετική αφήγηση, με ρυθμό, χιούμορ, πολύ έξυπνες μεταφορές και ένα εντυπωσιακό λεξιλόγιο από επινοημένες λέξεις που περιγράφουν τη ζωή στην Κροαλία. Στο τέλος ο Ίνξορ αναρωτιέται αν θα συναντούσε πολύ διαφορετικές καταστάσεις στη Γη. Φυσικά οι αναγνώστες ξέρουν την απάντηση.

Μια πολύ όμορφη αναγνωστική πρόταση για όλα τα παιδιά και ιδίως γι αυτά που στην ερώτηση «Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς καθαρό περιβάλλον;» απαντούν «Θα πάμε σε άλλο πλανήτη»!

Περιποιημένη έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο και όμορφες ασπρόμαυρες «εξωγήινες» ζωγραφιές.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου είναι γνωστή συγγραφέας ενήλικης λογοτεχνίας, με πολλά μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και παιδικά βιβλία στο ενεργητικό της. Έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Η Σοφία Τουλιάτου δουλεύει ως εικονογράφος, κυρίως στον τομέα των παιδικών εκδόσεων, και μαζί με τον Πέτρο Μπουλούμπαση αποτελούν τη δημιουργική ομάδα magicpencil. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.