Στο φορτηγό των αναμνήσεων

Ο Κώστας Λυμπουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1950 και μεγάλωσε στο Κάτω Δίκωμο, κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Κερύνειας. Από το 1976 εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Είχε πλούσια δράση στη συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) και στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, στην προεδρία του οποίου υπηρέτησε για εφτά χρόνια. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού Μεταρρυθμιστικού Ομίλου Κύπρου και μέλος στα συμβούλια άλλων, εκπαιδευτικών κυρίως, ομίλων και συνδέσμων. Από το 2000 εκδίδει, μαζί με ακαδημαϊκούς από την Κύπρο και την Ελλάδα, το λογοτεχνικό περιοδικό «Ύλαντρον». Κείμενά του σε εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και συνδικαλιστικά ζητήματα δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο της Κύπρου. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στα λογοτεχνικά περιοδικά «Ύλαντρον» και «Πόρφυρας». Από το τέλος του 2008 υπηρετεί ως μορφωτικός σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Κώστα Λυμπουρή χωρίζεται σε τρία μέρη: στο πρώτο μέρος ο Στέφανος βρίσκεται ύστερα από σαράντα χρόνια έξω από το κατεχόμενο σπίτι του. Αναμνήσεις κατακλύζουν τον Στέφανο από τα χρόνια προ της εισβολής, οικογενειακές και φιλικές στιγμές, μυρωδιές αναδυόμενες από τότε που η Κύπρος ήταν ακέραια. Στο δεύτερο μέρος, όταν ο γιατρός Κρίτων Μιχαηλίδης ετοιμάζεται να μπει στο στούντιο μιας τηλεοπτικής εκπομπής, ανάλογες αναμνήσεις έρχονται στον νου του και ο ίδιος φορτίζεται συναισθηματικά. Στο τρίτο μέρος ο καθηγητής Κρις Ιωακειμίδης επιστρέφει από τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με παλιούς συμπολεμιστές του και να αναπολήσουν τις στιγμές της εισβολής και όσα ακολούθησαν.

Μνήμες χαραγμένες στα πιο βαθιά μύχια της ψυχής αποτυπώνονται στο σπονδυλωτό αφήγημα του Κώστα Λυμπουρή. Ο συγγραφέας με πολύ δυνατές εικόνες, έντονη αφήγηση και υποδειγματικά συγκρατημένο λυρισμό, παρουσιάζει περιστατικά που μαγνητίζουν τον αναγνώστη με τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια, παρά τα σαράντα χρόνια που έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή. Ο Λυμπουρής δεν στρογγυλοποιεί τις καταστάσεις, ούτε λειαίνει τις γωνίες των γεγονότων και των λαθών που οδήγησαν στην επικράτηση της τουρκικής πλευράς.

Ένα δυνατό αυτοβιογραφικό αφήγημα με την άρτια λογοτεχνική και υφολογική παρουσίαση του Κώστα Λυμπουρή για όσα μερικοί επιθυμούν να θάψουν βαθιά στο χώμα της λήθης.