Εικονογράφηση: Βίλλυ Καραμπατζιά

Ποιο είναι το νόημα του δώρου; Ο Σαλίμ θα το μάθε μέσα από τον δύσκολο δρόμο. Το δώρο που θέλει να κάνει ο Σαλίμ στη λατρεμένη του δασκάλα είναι ένα τριαντάφυλλο. Γιατί όλα τα παιδιά της φέρνουν κάθε μέρα όμορφα λουλούδια κι εκείνη χαίρεται πολύ. Η αγωνία κάθε μικρού μαθητή να αποσπάσει την εύνοια της δασκάλας είναι μεγάλη. Για τον Σελίμ λοιπόν δεν είναι καθόλου απλό να βλέπει την κυρία Ρένα να σκορπάει χαμόγελα σε όλους τους συμμαθητές του που της φέρνουν λουλούδια. Εκείνος είναι αναγκασμένος να έρχεται με άδεια χέρια αφού στη γειτονιά του δεν υπάρχει φύση. Ανθοπωλεία, και να υπήρχαν, ο Σελίμ δεν θα μπορούσε να τα τιμήσει. Και τι δε μηχανεύεται ο μικρός για να καταφέρει να αποκτήσει το πολυπόθητο μπουκέτο ή έστω ένα τριαντάφυλλο, το σύμβολο των «λουλουδιών περιωπής»! Στο μεταξύ η αγωνία του κορυφώνεται. Σίγουρα η κυρία Ρένα νομίζει ότι ο Σελίμ δεν την αγαπά. Η οικογένεια του Σελίμ τον στηρίζει με την αγάπη και τη σοφία της. Ο έξω κόσμος όμως είναι αδιάφορος ή και εχθρικός.

Ο μικρός ήρωας θα βρει τη λύση τελικά ανακαλύπτοντας ότι το δώρο είναι αυτό που το ετοιμάζεις με αγάπη και φροντίδα για τον παραλήπτη. Η αλήθεια του κρύβεται εκεί. Στις μέρες μας θα κληθούμε να επιδείξουμε την εφευρετικότητα και την ψυχραιμία του Σελίμ ώστε να μην αισθανθούμε υποτιμημένοι και απαξιωμένοι επειδή δεν μπορούμε να προσφέρουμε στους αγαπημένους μας τα αγαθά και τις ανέσεις που θα θέλαμε.

Μια τρυφερή ιστορία, ιδανική για παιδιά που βρίσκονται στα πρώτα τους αναγνωστικά βήματα. Σκληρόδετο βιβλίο, μεγάλο, με ολοσέλιδη εικονογράφηση, χαίρεσαι να το κρατάς στα χέρια σου. Η εικονογράφηση είναι δουλεμένη στον υπολογιστή. Με καθαρά πλακάτα χρώματα και περιγράμματα ακολουθεί πιστά την αφήγηση. Ωστόσο λείπει η ατμόσφαιρα της πόλης, της γειτονιάς όπου μεγαλώνει ο Σελίμ, κάτι που στο κείμενο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Λείπει ένα παιχνίδι ανάμεσα στο γκρίζο της πόλης και στο τσιμέντο, από τη μια, και στο χρωματιστό τριαντάφυλλο που ψάχνει ο Σελίμ. Η αντίθεση ανάμεσα στο ψυχρό(σκληρή συμπεριφορά γειτόνων, σκληρά υλικά της πόλης) και το θερμό (λουλούδια, τρυφερότητα) είναι έντονη στο κείμενο, αδιόρατη όμως στην εικονογράφηση. Σε κάθε περίπτωση, ο μικρός αναγνώστης που κλείνει το βιβλίο, θα σκεφτεί αλλιώς τα δώρα που θα δωρίσει στα πρόσωπα που αγαπά.

Η Ιωάννα Μπαμπέτα σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην ελληνική περιφέρεια. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ καθώς και σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο Η Μελίνα ντετέκτιβ ενώ το διήγημά της Η γιαγιά κυρία Ελισσάβετ συμπεριλήφθηκε στα 19 διηγήματα του τόμου 19 βήματα του diavasame.gr

H Βίλλυ Καραμπατζιά σπούδασε στη σχολή Ωμέγα computer graphics και στη σχολή Ορνεράκη. Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Ασχολείται επίσης με την εικονογράφηση για διαφήμιση, για σχεδιασμό αφισών, κόμικ και animation. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εικονογραφήσει είναι Ο ιππότης της αγάπης, Εκδρομή με λεωφορείο, Ένα δράκος στην κουζίνα, από τις εκδόσεις Κέδρος, Ένας ξεχωριστός φίλος, από τις εκδόσεις Λιβάνη και Πασχαλινή διασκέδαση από τις εκδόσεις Μίνωας.