Eικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης

Από τα χριστουγεννιάτικα βιβλία που διαβάζονται άνετα όλο το χρόνο γιατί αφορούν διαχρονικά θέματα. Εδώ πρόκειται για τη μοναξιά του πλεονέκτη. Βαθιά ανθρώπινο, αυτό το βιβλίο καταφέρνει να αγγίξει μικρούς και μεγάλους. Γιατί μπορεί η συνθήκη να είναι καθαρά παιδική, το «όλα τα δώρα για μένα», αλλά λίγο να το σκεφτεί κανείς αφορά και τη ζωή του ενήλικα. Το δώρο με τα χρωματιστά λαμπερά χαρτιά και τους φιόγκους είναι αργότερα η καριέρα, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα χρήματα, όλα τα αξεσουάρ της «ευημερίας» μας. Και ποιος θα αρνηθεί ότι κάποια στιγμή έκανε στην άκρη το φίλο ή το συνάδελφο για να βγει ο ίδιος μπροστά, να πάρει τη δόξα και την υλική ανταμοιβή που συνεπάγεται; Όλο και κάποια δικαιολογία βρίσκουμε για να δικαιολογήσουμε τη στάση μας. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί μας κατακλύζει ένα αίσθημα ανικανοποίητου, ίσως και μοναξιάς.

Ο μικρός Μάρκος λοιπόν τα αγνοεί όλα αυτά αφού είναι μικρός. Πέντε έξι ετών περίπου. Μια μέρα, εκεί που περπατούσε με τους φίλους του, σκάει στο κεφάλι του ένα κουτί, ένα δώρο. Πονάει λίγο η πρόσκρουση αλλά δεν πειράζει. Ενθουσιασμένος αρπάζει το δώρο και προχωράει μακριά από τους φίλους του. Είναι δικό του. Οι φίλοι του «παγώνουν» λίγο αλλά το ξεχνάνε. Σε λίγο σκάει μπροστά στον Μάρκο περίλαμπρο κι άλλο δώρο. Τα ίδια. Εφτά δώρα βρέχει ο ουρανός και όλα είναι για τον Μάρκο. Έτσι τουλάχιστον νομίζει εκείνος. Φουριόζος μπαίνει στο σπίτι φορτωμένος με τα τρόπαια και τα βάζει στη σειρά πάνω στο κρεβάτι του. Καμία σημασία δε δίνει στα αδέρφια του που τον κοιτάζουν με απορία και λαχτάρα. Ο Μάρκος φοράει τις πιτζάμες του και ετοιμάζεται να κοιμηθεί παρέα με τα δώρα. Ο ύπνος όμως δεν έρχεται. Νιώθει μόνος. Τον πιάνει το παράπονο. Κοιτάζει έξω από το παράθυρο την κρύα νύχτα. Παρηγοριά πουθενά. Αλλά υπάρχει κι άλλος που είναι περίλυπος ετούτη τη νύχτα. Ποιος είναι; Ποιος είναι εκεί έξω που δακρύζει όπως ο Μάρκος; Η λύση είναι απλή και συγκινητική. Μια απλή διευθέτηση λογαριασμών με τον Άγιο Βασίλη! Αλλά η γενναιοδωρία έρχεται αφού βιώσει κανείς τη μοναξιά της πλεονεξίας.

Ρυθμός και κίνηση στο λόγο και την εικονογράφηση, έντονα πλακάτα χρώματα, καθαρά περιγράμματα και σχηματοποιημένες μορφές, σκληρό εξώφυλλο και μεγάλο μέγεθος κάνουν το βιβλίο να αγαπιέται με όλες τις αισθήσεις. Και ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους πριν ξεχυθούμε στις χριστουγεννιάτικες αγορές για να αγοράσουμε τα δώρα μας.

Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη είναι παιδαγωγός, ενδυματολόγος και έμπειρη συγγραφέας βιβλίων για μικρά παιδιά. Κατέχει την τέχνη της μικρής φόρμας, όπως δείχνουν έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις όπως το «Φίλοι φως φανάρι» και το «Θέλω να γίνω ήρωας» (Παπαδόπουλος).

Ο Πέτρος Μπουλούμπασης σπούδασε γραφιστική. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στο ζωγράφο Γιάννη Αδαμάκη και ασχολείται με την εικονογράφηση, ενώ διδάσκει γραφιστική σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Μαζί με τη Σοφία Τουλιάτου αποτελούν τη δημιουργική ομάδα magikpencil.  Έχει τιμηθεί με το βραβείο εικονογράφησης ΕΒΓΕ 2007 και με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης 2007.