Ο Σάλβο επιστρέφει

Ο Καμιλλέρι που άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο προσφάτως (Ιούλιος 2019) και που έχει κλειδώσει σ’ ένα συρτάρι το τέλος της διαδρομής του Σάλβο, παραδίδει ακόμα μια ιστορία με τον πολυαγαπημένο πρωταγωνιστή Μονταλμπάνο. Η απλότητα της καθημερινότητας στη Βιγκάτα έχει διαταραχθεί καθώς τα γυρίσματα μιας σουηδικής σειράς γίνονται στην πόλη. Ο Σάλβο αποφεύγει να περάσει έστω και κοντά από τους τόπους των γυρισμάτων, αποζητώντας την ησυχία του. Ένας μηχανικός τον πλησιάζει για να ζητήσει τη βοήθειά του. Βρήκε στην αποθήκη της οικογένειάς του τα φιλμ που γύριζε ο πατέρας του στα τέλη της δεκαετίας του ’50, κάθε χρόνο, την ίδια ημέρα και ώρα, και όλα απεικονίζουν τον ίδιο λευκό τοίχο. Ο Μονταλμπάνο καλείται να ανακαλύψει την ιστορία και τον λόγο που γυρίστηκαν αυτά τα φιλμ, καθώς η υπόθεση εξάπτει το ενδιαφέρον του.

Ο Σάλβο παίρνει μια εβδομάδα άδεια για να αποφύγει τα τηλεοπτικά γυρίσματα και να βρεθεί κοντά στη Λίβια. Όμως, θα αναγκαστεί να διακόψει τις ημέρες ξεκούρασης για να επιστρέψει στη Βιγκάτα, καθώς ένα περίεργο συμβάν λαμβάνει χώρα σ’ ένα σχολείο της περιοχής: δύο ένοπλοι εισβάλλουν σε μια τάξη και αφού βγάζουν ένα λογύδριο αποχωρούν πυροβολώντας στον αέρα. Ο Μονταλμπάνο μιλώντας με τον καθηγητή που είχε μάθημα εκείνη την ώρα στην τάξη και τους μαθητές αδυνατεί να βρει την άκρη του νήματος, αν και είναι πεπεισμένος ότι η λύση βρίσκεται εντός του σχολικού χώρου.

Μετά από μερικά κείμενα τι άλλο μπορώ να γράψω για τον Αντρέα Καμιλλέρι που να είναι καινούριο; Μάλλον τίποτα. Όμως, θα αναφερθώ και πάλι στα στοιχεία της συγγραφής του Καμιλλέρι σαν να είναι η πρώτη φορά. Οι χαρακτήρες είναι απίστευτα οικείοι, τόσο ο Μονταλμπάνο όσο και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες. Ειδική μνεία στον αγαπημένο Καταρέλλα που μπερδεύει συνεχώς τα ονόματα, ενώ χρησιμοποιεί τυποποιημένες εκφράσεις όταν θέλει να πει π.χ. ότι βρίσκεται στο τμήμα κάποιος, λέει «στον τόπο». Ο Μονταλμπάνο όμως, είναι ένας χαρακτήρας που δεν εξωτερικεύει τις ανησυχίες του, αλλά συνήθως τον βρίσκουν αυτές όταν κοιμάται και του παρουσιάζονται υπό μορφή ονείρου. Επιπροσθέτως, ο συγγραφέας διαχειρίζεται άριστα την πλοκή υφαίνοντας προσεκτικά τα στοιχεία με την εξέλιξη της ιστορίας, μπερδεύοντας τον αναγνώστη και προκαλώντας ζωηρό ενδιαφέρον για την επίλυση της υπόθεσης.

Πρόκειται για ακόμα ένα εξαιρετικό βιβλίο από τον λατρεμένο Αντρέα Καμιλλέρι με έναν από τους πιο αγαπημένους λογοτεχνικούς ήρωες που πάντοτε αποτελούν από τις πιο ευχάριστες αναγνωστικές εμπειρίες.