Το πρόσωπο του δολοφόνου

Όταν το πρώτο σου μυθιστόρημα έχει βραβευτεί, έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες, έχει πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έχουν πουληθεί τα κινηματογραφικά δικαιώματα, τότε σημαίνει ότι προφανώς κάτι καλό έχεις γράψει. Κι όλα αυτά μέχρι  τη στιγμή που γράφεται τούτο το κείμενο.

Ο Stefan Ahnhem μεγάλωσε στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας και σήμερα ζει στη Στοκχόλμη. Για πολλά χρόνια ήταν σεναριογράφος και έχει δουλέψει σε προσαρμογές βιβλίων του Χένινγκ Μάνκελ στη σειρά Κουρτ Βαλάντερ. Είναι επίσης μέλος στο συμβούλιο των Σουηδών Συγγραφέων. Το «Χωρίς Πρόσωπο» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Κέρδισε το Βραβείο Crimetime για το Μυθιστόρημα της Χρονιάς στη Σουηδία το 2015 και έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σε οκτώ γλώσσες.

Ο Φάμπιαν Ρισκ επιστρέφει στον τόπο που μεγάλωσε, αφήνοντας πίσω του τη Στοκχόλμη. Πέρα από την πόλη και τους συναδέλφους του στην αστυνομία, ελπίζει ότι έτσι θα απαγκιστρωθεί απ’ όσα προκαλούσαν προβλήματα στον ίδιο και στην οικογένειά του. Θέλει να κάνει μια νέα αρχή μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Όμως, με το που φτάνει στο νέο του σπίτι, η επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος τον περιμένει στο κατώφλι. Ένας φόνος τον καλεί στο καθήκον, μολονότι βρίσκεται σε άδεια. Ο φόνος ενός συμμαθητή του, ενώ στον τόπο της δολοφονίας βρέθηκε μια φωτογραφία της τάξης του 1982, όπου ήταν και ο ίδιος ο Φάμπιαν, με σβησμένο το πρόσωπο του δολοφονημένου άντρα.

Ο Φάμπιαν πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα, γνωρίζει τους νέους του συναδέλφους και παίρνει μέρος στην έρευνα. Σύντομα, ένας δεύτερος φόνος αποκαλύπτεται. Πάλι, ένας συμμαθητής του Φάμπιαν είναι ο νεκρός. Ποιο μυστικό κρύβεται πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’80; Ποιος έχει βάλει σκοπό να εξαφανίσει κάθε μαθητή εκείνης της τάξης; Ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσα στους συμμαθητές που απεικονίζονται στη φωτογραφία; Και πότε θα έρθει η ώρα του Φάμπιαν;

Το μυθιστόρημα του Stefan Ahnhem είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, γρήγορο, έντονο, που παρασύρει τον αναγνώστη στη ροή του. Δεν εμπίπτει στην υποκατηγορία του ”who done it”, τουλάχιστον υπό το βρετανικό πρίσμα, όπου ο δολοφόνος βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον, όντας ένα πρόσωπο που έχουμε δει στις σελίδες του βιβλίου. Εδώ, ο δολοφόνος βρίσκεται στο ευρύτερο περιβάλλον, ο συγγραφέας χτίζει προσεκτικά το κάθε επίπεδο του βιβλίου, ενώ υφαίνει λειτουργικά και την προσωπική οπτική του πρωταγωνιστή. Το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο, καθώς ο Ahnhem χειρίζεται άψογα την πλοκή, δομώντας μια υπόθεση άκρως θελκτική για το αναγνωστικό κοινό.

Πρόκειται για ένα κλασικό “page turner” βιβλίο, με την ατμόσφαιρα των σκανδιναβικών αστυνομικών μυθιστορημάτων και με όλα τα στοιχεία που δικαίως το ώθησαν στις πρώτες θέσεις του είδους.