Οι ΗΠΑ τον 20ό αιώνα

Ομολογώ ότι, ξεκινώντας να διαβάζω το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν γνώριζα ότι οι πρωταγωνιστές του ήταν υπαρκτά πρόσωπα. Κατά την ανάγνωση του βιβλίου και ψάχνοντας στο διαδίκτυο, η προσμονή για την επόμενη αράδα, παράγραφο, την επόμενη σελίδα έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Αντισυμβατικές προσωπικότητες, και αν προσθέσουμε την εξαιρετική γραφή του Doctorow, τότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Ο Χόμερ και ο Λάνγκλεϋ Κόλλυερ είναι δύο αδέρφια που χάνουν τους γονείς τους σε νεαρή ηλικία. Ο Χόμερ είναι τυφλός, αλλά αναπτύσσοντας παράλληλα τις ζωντανές αισθήσεις, αφουγκράζεται, διαισθάνεται και πλάθει τον κόσμο μέσα από το μυαλό του στο μαύρο ταμπλό. Ο Λάνγκλεϋ ακροπατεί στα όρια της τρέλας, σημάδι μεγαλοφυΐας ή παράφρονος προσωπικότητας, καθώς τα δηλητηριώδη αέρια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου του προκάλεσαν σοβαρές επιπλοκές. Μετά τον θάνατο των γονιών τους ζουν απομονωμένοι στην πάλαι ποτέ αριστοκρατική έπαυλη στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το κράτος και την πολιτεία, δεν πληρώνουν το ρεύμα, έχουν μονίμως κλειστά τα παντζούρια και δέχονται ανθρώπους σπάνια ή σε άτακτες εξάρσεις κοινωνικού εναγκαλισμού.

Μέσα από την ιστορία των δύο αδερφών καθρεφτίζεται η ιστορία των ΗΠΑ τον 20ό αιώνα, από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και τον πόλεμο στο Βιετνάμ, μια διαδρομή δεκαετιών, με την αντισυμβατική ματιά των ηρώων να κρίνει και να διακρίνει τα σημεία που το δίχως άλλο διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας.

Το μυθιστορηματικό αφήγημα του Doctorow, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία των αδερφών Κόλλυερ, καταδεικνύει τη διάθεση του συγγραφέα να παρατηρεί τα δεδομένα και τη σύγχρονη ιστορία της αμερικανικής κοινωνίας, σαν άλλος Philip Roth, αποτυπώνοντας  –και θυμίζοντας σε πολλές περιπτώσεις– πρόσωπα και καταστάσεις που κατέχουν τη θέση τους στη σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα των ΗΠΑ.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, παρακολουθούμε την αφήγηση των γεγονότων από την πλευρά του Χόμερ, ενώ το ύφος της αφήγησης αναδεικνύει τη λογοτεχνική μαεστρία του Doctorow, με πλούσιο λεξιλόγιο, σωστά τοποθετημένες λέξεις και φράσεις και τη ροή να κυλάει όπως η Ιστορία.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για την όψη της «άλλης» κοινωνίας, της αντισυμβατικής, εκείνης που σκέφτεται πέραν των τειχών, που διαβλέπει τα τρωτά και τα άδικα και που εν τέλει αυτοαπομονώνεται, ρίχνοντας πάνω της ευθύνες που δεν της αναλογούν.