Στιγμές αστυνομικής απόλαυσης

Με μια κλασική ιστορία εγκλήματος και μυστηρίου επανέρχεται στο προσκήνιο, χωρίς να έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από το προηγούμενο αστυνομικό μυθιστόρημά της, η Σουηδέζα συγγραφέας Camilla Lackberg, εξαιρετικά δημοφιλής σε πολλές χώρες. Σταθερά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα στα βιβλία της είναι η ευρηματικότητα και η ευελιξία κατά τη σύνθεση της πλοκής των ιστοριών της, οι κύριοι πρωταγωνιστές της, καθώς και η τοποθεσία που διαδραματίζονται τα γεγονότα, η Φιελμπάκα, ένα ψαροχώρι κοντά στο Γέτεμποργ.

Ωστόσο, η διαφορά που παρατηρείται στο παρόν βιβλίο της, «Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου», σε σχέση με τα προηγούμενα, έγκειται στο γεγονός ότι οι κύριοι και γνώριμοι στο αναγνωστικό της κοινό χαρακτήρες των μυθιστορημάτων της, ο επιθεωρητής Πάτρικ από το αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε και η γυναίκα του Έρικα, συγγραφέας, δεν πρωταγωνιστούν εδώ αλλά γίνεται κάποια μικρή αναφορά στον Πάτρικ από τον κύριο πρωταγωνιστή της παρούσας ιστορίας, τον Μάρτιν Μολίν, που είναι ο στενός συνεργάτης του. Αυτή η ανατροπή αρχικά ίσως ξενίσει κάπως τους σταθερούς αναγνώστες της, καθώς έχουν συνδέσει τις εξιχνιάσεις των εγκλημάτων με το όνομα του επιθεωρητή Πάτρικ, αλλά στη συνέχεια αναγνωρίζουν εξίσου τη σημαντικότητα του ρόλου τού Μάρτιν Μολίν.

Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ο Μάρτιν Μολίν βρίσκεται σε ένα μικρό νησί κοντά στη Φιελμπάκα, καθώς η Λισέτ, η αγαπημένη του, του έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη και επίμονα να παραβρεθεί στην οικογενειακή συγκέντρωση που γίνεται με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο και σε μια εορταστική αρχικά ατμόσφαιρα ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας, στην οποία εμπλέκεται ένας αστυνομικός από τη μια και άτομα με συγγενικούς δεσμούς από την άλλη με αρχηγό τον πάτερ φαμίλια Ρούμπεν. Το ενδιαφέρον αρχίζει να υφίσταται και κορυφώνεται από τη στιγμή που η σύνδεση του νησιού με τη στεριά διακόπτεται λόγω χιονοθύελλας με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν όλοι στο νησί. Τότε βρίσκονται αντιμέτωποι με τον φόνο του Ρούμπεν και έτσι ο Μάρτιν αναγκάζεται να αναλάβει δράση για την εξιχνίαση του εγκλήματος, χωρίς τη βοήθεια του γνωστού σε όλους τους αναγνώστες  –από τα προηγούμενα βιβλία–   επιθεωρητή Πάτρικ. Θα τα καταφέρει όμως να εντοπίσει τον δράστη; Οι συνθήκες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο όταν ακολουθεί δεύτερη δολοφονία, όπως αρχικά φαίνεται… Ο Μάρτιν προσπαθεί να εντοπίσει τα αίτια και τα κίνητρα των φόνων, αλλά οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές γι’ αυτόν.

Η Camilla Lackberg ακόμη μια φορά καταφέρνει να χαρίσει στους αναγνώστες της στιγμές ανάγνωσης αστυνομικών μυθιστοριών με ενδιαφέρουσα πλοκή και ρέουσα γλώσσα που διεγείρουν την περιέργεια και τη φαντασία τους.