Στο μυαλό ενός τρομοκράτη

Ο Γιασμίνα Χάντρα, στο βιβλίο του «Χαλίλ», μπαίνει στο μυαλό του ήρωά του, του Χαλίλ, μετανάστη δεύτερης γενιάς από το Μαρόκο, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο, σε μια φτωχογειτονιά, ενώ κάθε δεύτερο καλοκαίρι επισκέπτεται με την οικογένειά του την πατρίδα του. Ο Χαλίλ δεν έχει στον ήλιο μοίρα μέχρι που μπαίνει στην τζιχάντ. Στόχος του να ζωστεί με εκρηκτικά και να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας σε ένα πολυσύχναστο μέρος παίρνοντας μαζί του και πολλούς ακόμα αθώους ανθρώπους.

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015. Η μεγάλη μέρα έχει φτάσει. Ο Χαλίλ, ζωσμένος με εκρηκτικά, περιμένει να έρθει η ώρα, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, όσο ένας μεγάλος ποδοσφαιρικός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο συγγραφέας μπαίνει στο μυαλό ενός εν δυνάμει τρομοκράτη και αφηγείται όλα όσα σκέφτεται αυτός. Με πάθος και φανατισμό από τη μία, με ρεαλισμό και νηφαλιότητα από την άλλη. Ποιος είναι ο Χαλίλ και πώς έφτασε ως εδώ; Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ζωής του και αναζητά την εκδίκηση; Τι τον έχει θυμώσει τόσο πολύ; Γιατί έχει παθιαστεί σε τέτοιο βαθμό;

Ενώ, παράλληλα, ακολουθεί κατά πόδας, σαν να τον κινηματογραφεί, την πορεία του μέχρι την τελευταία του αποστολή, εισχωρώντας με αυτόν τον τρόπο στην οργάνωση, στην οποία ανήκει ο Χαλίλ, και «παρακολουθώντας» τις συζητήσεις, τις νουθεσίες, τα κηρύγματα του σεΐχη, την πλύση εγκεφάλου.

Στον αντίποδα του Χαλίλ και των «αδελφών» του, βρίσκονται οι ομοεθνείς του, γεννημένοι και αυτοί στην Ευρώπη, μορφωμένοι, με πανεπιστημιακές σπουδές, που επιθυμούν να ζήσουν μια καθωσπρέπει, φυσιολογική ζωή, αλλά που οι Ευρωπαίοι τους φοβούνται, τους αντιμετωπίζουν ρατσιστικά, τους χλευάζουν, τους κάνουν πέρα. Είναι αυτοί που καταδικάζουν τις πεποιθήσεις και τις ενέργειες των τζιχαντιστών.

Γύρω από τον Χαλίλ βρίσκεται επίσης και πλήθος κόσμου. Είναι αυτοί που παρακολουθούν τα γεγονότα, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες, με τρόμο, που τάσσονται εναντίον τους, που τις καταδικάζουν. Αυτοί που σκέφτονται και μιλάνε λογικά.

Τα δύο μέρη έρχονται σε αντιπαράθεση και το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Καθώς, λίγο πριν ο ήρωας πατήσει τον διακόπτη των εκρηκτικών και βρεθεί στον Παράδεισο, που τόσο επιθυμεί, θα χάσει με τον ίδιο βίαιο τρόπο τον μοναδικό άνθρωπο με τον οποίο είναι δεμένος, τη δίδυμη αδερφή του. Μέσα στον θρήνο του, η σκέψη του θα αλλάξει ρότα και θα αρχίσει να αμφιβάλλει για πολλά. Η αποφασιστικότητά του θα κλονιστεί.

Πυρήνας του βιβλίου, και εδώ, η τρομοκρατία, από τη μεριά των θυτών. Με ανατριχιαστική ακρίβεια και ρεαλισμό, ο Γιασμίνα Χάντρα προσεγγίζει το ζήτημα, εισχωρώντας στα άδυτα των αδύτων και επιχειρώντας μια σφαιρική παρουσίαση των πραγμάτων.