Ένα από τα πιο θρυλικά και αγαπητά κόμικς όλων των εποχών έπεσε στα χέρια μου τις προάλλες. Αν και ήθελα να το διαβάσω για χρόνια, δεν τα είχα καταφέρει μέχρι τώρα. Έχοντας κερδίσει 41 εθνικά και διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων 10 βραβεία Eisner και 11 Harvey, αυτό το κόμικ έχει γράψει τη δική του ιστορία.

Τα τρία ξαδέλφια Bone, Fone Bone, Phoney Bone και Smiley Bone, τρεις σκανδαλιάρηδες που διώκονται από την Boneville, βρίσκονται τελικά σε μια τεράστια και αχαρτογράφητη έρημο. Εξερευνώντας το μέρος που βρέθηκαν, ανακαλύπτουν μια βαθιά κοιλάδα μέσα σε δάσος γεμάτη υπέροχα και τρομακτικά πλάσματα. Με τη βοήθεια της μυστηριώδους Thorn, της τρομερής Gran’ma Ben και του Great Red Dragon, τα αγόρια κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να επιβιώσουν, ενώ παράλληλα δημιουργούν μπελάδες στους κατοίκους της κοιλάδας. Θα είναι ο πιο μεγάλος αλλά και ο πιο αστείος χρόνος της ζωής τους.

Η ιστορία μπορεί να φανεί σε πολλούς παιδική στην αρχή, αλλά είναι μια από τις καλύτερες που θα διαβάσετε ποτέ. Έχει εναλλαγές ανάμεσα σε πιο ανάλαφρα θέματα και πιο σοβαρά, οι διάλογοι είναι απολαυστικοί, και ο συγγραφέας έχει εντάξει στοιχεία από λαϊκές παραδόσεις και μυθολογία σε μια συναρπαστική πλοκή, η οποία φαίνεται πολύ αληθοφανής παρότι είναι παιδική ιστορία.

Η αφήγηση είναι πραγματικά εξαιρετική και προσφέρει θέματα και για παιδιά και για ενήλικες. Το μυστήριο μπλέκεται με τη μαγεία και όλη η ατμόσφαιρα υπενθυμίζει στον αναγνώστη ότι εδώ πρόκειται για έναν διαφορετικό κόσμο. Οι έντονες στιγμές διακόπτονται από αστεία σχόλια και διαλόγους και φυσικά οι εκφράσεις των χαρακτήρων θυμίζουν αρκετά τα καρτούν του Walt Disney.

Το σχέδιο του Smith είναι απολαυστικό. Έχει δημιουργήσει αστεία πλάσματα και από την άλλη υπέροχους χαρακτήρες ανθρώπων σε στυλ που θυμίζει αρκετά τον Will Eisner. Ο τόμος είναι ασπρόμαυρος και αυτό αναδεικνύει και την εξαιρετική δουλειά στα μελάνια που έχει γίνει.

Πρόκειται για ένα θρυλικό κόμικ που θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη. 1.344 σελίδες καθαρής απόλαυσης, με τη μαγεία των παλιών, καλών ιστοριών.