Σχέδιο: Adam Hughes

Από όλη τη σειρά Before Watchmen, αυτό το τεύχος είναι που περίμεναν με μεγαλύτερη αγωνία οι φαν του είδους. Και αυτό γιατί ο Dr. Manhattan είναι ο πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας της σειράς. Αυτός που δεν μπορούμε απόλυτα να καταλάβουμε, αφού κινείται σε διαφορετικά επίπεδα σκέψης, αντιλαμβάνεται τον χρόνο διαφορετικά και έχει άλλα κίνητρα από αυτά των κοινών θνητών.

Εύλογα συνεπώς οι οπαδοί της σειράς αγωνιούσαν για το αν θα μπορέσει κάποιος συγγραφέας να δώσει μια διορατική ματιά στην ψυχοσύνθεση ενός χαρακτήρα που δεν είναι κάτι λιγότερο από θεός. Και ο J. Michael Straczynski δεν θα τους απογοητεύσει, αφού ένας συγγραφέας αυτού του βεληνεκούς δεν θα μπορούσε παρά να μας δώσει κάτι ανάλογο.

Η ιστορία ακολουθεί τη ζωή του Dr. Manhattan σε διαφορετικά χρονικά κομμάτια. Βλέπουμε χαρακτηριστικές σκηνές από την παιδική του ηλικία, τη λατρεία του για το ρολόγια και την τάξη που συμβολίζουν, παρακολουθούμε τις ερωτικές του ιστορίες, τη στιγμή του ατυχήματος που άλλαξε τη ζωή του για πάντα και τη σταδιακή του απομάκρυνση από τη δική μας πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του για την επιστήμη παρά για κοινωνικές δραστηριότητες είναι φανερό από την πρώτη στιγμή.

Ο Straczynski έχει καταφέρει να αποδώσει με πολύ πειστικό τρόπο την ευφυΐα του Dr. Manhattan και τη μελαγχολία που τη συνοδεύει, καθώς και την κούραση που του αποφέρει η επαφή με τον κόσμο. Το σχέδιο, αν και απλό, καταφέρνει να δείξει πολλές φορές καταστάσεις που η αφήγηση δεν θα μπορούσε. Αν και δεν αποκαλύπτει πολλά πράγματα, ο συγγραφέας εξερευνά την έννοια της κβαντικής μηχανικής και πώς συχνά μια πράξη μπορεί να καθορίσει το μέλλον. Μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο, που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, ο Dr. Manhattan μας δίνει μια γεύση της ιδιαίτερης φύσης του.

Αν το μυαλό του ανθρώπου είναι ένα τρομακτικό μέρος, το μυαλό ενός θεού για τον οποίο δεν υπάρχει ουσιαστικά χρόνος αλλά μόνο η αντίληψη για τον εαυτό του, θα είναι ένας συναρπαστικός κόσμος, κάτι για το οποίο ο Straczynski έχει πολλά σχέδια! Ένα τεύχος με βαριά αφήγηση που δεν πρέπει να χάσουν οι φαν της σειράς.