Μια τρυφερή ιστορία, ένα παραμύθι για την καλοσύνη, την ελπίδα, τη φιλία και την αποδοχή των άλλων, έρχεται να μας θυμίσει τι λατρεύουμε στο είδος αυτό και γιατί. Το βιβλίο προτάθηκε για τα βρετανικά βραβεία βιβλίων για το 2020, ήταν το βιβλίο της χρονιάς για το 2019 για τις εκδόσεις Barnes & Noble και κέρδισε το βραβείο Waterstones Book of the Year για το 2019.

Το βιβλίο μας καλεί να γνωρίσουμε τον κόσμο του Charlie, ενός μικρού παιδιού γεμάτου απορίες για τη ζωή, καθώς ξεκινάει ένα αλληγορικό ταξίδι μέσα στο δάσος. Εκεί θα συναντήσει τους τρεις φίλους του: έναν τυφλοπόντικα, γεμάτο με όρεξη για ζωή, μια αλεπού κουρασμένη από τις κακουχίες και ένα άλογο, ευγενικό και σοφό. Μαζί θα ταξιδέψουν, θα μάθουν να συνυπάρχουν και να αντιμετωπίζουν ό,τι έρθει στη ζωή.

Η ιστορία έχει μια βαθειά αθωότητα και ωριμότητα ταυτόχρονα. Ο συγγραφέας έχει ξεδιπλώσει ένα ταξίδι μέσα από το οποίο έρχονται απαντήσεις που απασχολούν τους τέσσερις χαρακτήρες. Μέσα από ένα ταξίδι οι χαρακτήρες βρίσκουν τον χρόνο να συζητήσουν αυτό που είναι σημαντικό για τον καθένα. Ερωτήσεις για την ταυτότητά μας μέσα στον κόσμο, τη φιλία, τη στωικότητα, τη συνύπαρξη και βεβαίως τις αντιξοότητες που συναντάμε.

Το σχέδιο είναι εκπληκτικό, θυμίζει περισσότερο τις ζωγραφιές ενός κλασικού εικονογράφου και καλλιτέχνη παρά μια απλή εικονογράφηση. Με μελάνι, παλέτα με νερομπογιές, και έντονες γραμμές, ο Charlie Mackesy σκιαγραφεί κάθε χαρακτήρα και κάθε στιγμή. Σίγουρα ένα στυλ που δεν έχουμε δει σε άλλες ιστορίες και το οποίο δένει αρμονικά με την ιστορία.

Ένα από τα καλύτερα graphic novel του είδους του, μια πρωτότυπη εκτέλεση και πάνω απ’όλα μια ιστορία για ό,τι αξίζει πραγματικά στη ζωή.