Το Yokaiden, δημιουργία της Nina Matsumoto, είναι μια απολαυστική σειρά Manga, πλεγμένη με ιαπωνικούς θρύλους και παραδόσεις που εισάγουν τον αναγνώστη σε ένα μαγικό και περιπετειώδη κόσμο, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Η ιστορία ακολουθεί ένα νεαρό αγόρι, τον Hamachi, πωλητή μπαμπού και ένθερμο οπαδό του παραφυσικού κόσμου των γιοκάι, στο ταξίδι του μέσα στο μαγικό αυτό κόσμο. Παρέα με ένα φανάρι που μιλάει και μια ομπρέλα που θέλει να τον βοηθήσει, θα προσπαθήσει να βρει το κάπα (αμφίβιο πλάσμα) που έχει κλέψει την ψυχή της γιαγιάς του και να την πάρει πίσω.

Η Nina Matsumoto επιδεικνύει εξαιρετική μυθοπλασία, δημιουργώντας μια ιστορία φαντασίας με βαθιά όμως προοπτική. Οι χαρακτήρες της είναι πλούσιοι σε ιστορία και με καθαρά κίνητρα. Ο Hamachi, γεμάτος ενέργεια και αθωότητα αλλά και γνώσεις σχετικά με το αγαπημένο του αντικείμενο, θα αποτολμήσει ένα ταξίδι προκειμένου να βρει κάτι αγαπημένο. Έξυπνος και με καλή καρδιά, θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάθε πρόκληση. Το κυνικό αλλά γεμάτο χιούμορ φανάρι και η πιο ευαίσθητη και με προσωπικά ζητήματα ομπρέλα, συμπληρώνουν ευφάνταστα το σκηνικό.

Ένας ολόκληρος κόσμος από μυθικά πλάσματα που ζουν δίπλα μας (σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση) παρελαύνει, έτοιμος να παγιδέψει και να ταλαιπωρήσει οποιονδήποτε περαστικό συναντήσει ή απλά να συνεχίσει τις σκανδαλιές στα δικά του όρια. Η πλοκή εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον, ενώ εμφανίζονται συνέχεια νέα πλάσματα.

Το σχέδιο συνδυάζει το πνεύμα των χαρακτήρων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο σχεδιασμό γενικά της ιστορίας. Όλα εξηγούνται και όλα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μοναδικού περιβάλλοντος.

Το Yokaiden ανήκει σε αυτό το είδος ιστοριών που, αν και φαίνονται παιδικές, αγγίζουν σιωπηλά σκοτεινές πλευρές της αντίληψής μας. Η ιστορία είναι εξαιρετική γιατί εμφυσά ζωή σε έναν κόσμο μυθικό που βρίσκεται δίπλα μας, αλλά που, χωρίς την ειλικρίνεια της νεαρής ηλικίας, είναι για εμάς αόρατος.