Η Ακαδημία Cross αποτελείται από δύο τάξεις μαθητών: την τάξη της Ημέρας και την τάξη της Νύχτας. Όταν νυχτώνει και τελειώνουν τα μαθήματα της πρώτης τάξης, οι μαθητές των δύο τάξεων συναντιούνται στο διάδρομο που χωρίζει τους κοιτώνες. Η Yuki Cross και ο Zero Kiryu, που αποτελούν τους προστάτες του σχολείου, πρέπει να κρατήσουν τις δύο τάξεις χωριστά. Γιατί η Ακαδημία έχει ένα επικίνδυνο μυστικό: στην τάξη της Νύχτας είναι όλοι βρικόλακες!

Το Manga αυτό, δημιουργία της Matsuri Hino, έχει μια φρέσκια και ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά: τους βρικόλακες. Η ιστορία χρησιμοποιεί έξυπνα, κλισέ στοιχεία, όπως η ιεραρχία των βρικολάκων (εδώ μόνο ένας καθαρόαιμος βρικόλακας μπορεί να μετατρέψει έναν άνθρωπο σε βαμπίρ) και ισορροπεί ανάμεσα σε δόσεις τρόμου, δράσης και κωμωδίας ενώ αποφεύγει κοινότoπα ατοπήματα (σε αυτήν την ιστορία το να είναι κάποιος βρικόλακας δεν τον κάνει απαραίτητα κακό).

Οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες, έχουν ο καθένας διαφορετικό παρελθόν και εξέλιξη και η δημιουργός έχει έξυπνα μοιράσει το ενδιαφέρον της ιστορίας όχι μόνο στην πρωταγωνίστρια (Yuki Cross) αλλά και σε δύο άλλους χαρακτήρες, τον συνεργάτη της Zero Kiruy και τον σωτήρα της αλλά και βρικόλακα Kaname Kuran. Τα αισθήματα των χαρακτήρων ξεδιπλώνονται στις πτυχές της ιστορίας, συγκρούσεις, δίψα για εκδίκηση και μεταμορφώσεις χτυπούν απροσδόκητα και μανιασμένα τους πρωταγωνιστές, ένα ερωτικό τρίγωνο σχηματίζεται και η ανάγκη για αγάπη ποτέ δεν ήταν τόσο επικίνδυνη.

Το σχέδιο, ζωντανό, με καθαρές γραμμές και καλή δουλειά στα πάνελ, υποστηρίζει το χιούμορ και τη δράση του Μάνγκα, ενώ πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στην απόδοση των συναισθημάτων των χαρακτήρων (αξιοσημείωτο είναι ότι η δημιουργός σχεδίαζε Μάνγκα μόνο εννέα μήνες προτού αρχίσει να γράφει).

Το Vampire Knight κεντρίζει από τις πρώτες σελίδες το ενδιαφέρον του αναγνώστη, γιατί πρόκειται για μια συναισθηματικά δυνατή και ζεστή ιστορία που καταφέρνει να συνδυάσει θαυμάσια το χιούμορ των Μάνγκα με το ενδιαφέρον της κοινωνίας των βρικολάκων και ξεσηκώνει τις αισθήσεις με τη δράση και το πόσο βαθιά εισχωρεί στον ψυχισμό των χαρακτήρων που εμπλέκονται. Πρόκειται για μια ιστορία που καθηλώνει και διαβάζεται καλύτερα τη νύχτα!