Στη φεουδαρχική Ιαπωνία, την περίοδο Έντο, η κοινωνία διοικείται με σιδερένια πυγμή. Όταν θα βρεθεί ναυαγός σε ένα νησί, ο αποστάτης Νίντζα Καμούι συναντά έναν άλλο αποστάτη, τη Σούγκαρου, η οποία όπως και ο ίδιος καταδιώκεται διαρκώς από τη φατρία που άφησε πίσω. Η οικογένεια της Σούγκαρου θα συμπαθήσει τον Καμούι και θα τον φιλοξενήσει, μπορεί όμως η ίδια να εμπιστευτεί ξανά κανέναν;

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια περίοδο όπου η ιαπωνική κοινωνία είχε αυστηρά χαραγμένα όρια και κάστες. Οποιοσδήποτε τις αγνοούσε και προσπαθούσε να δημιουργήσει τη δική του ζωή, προκαλούσε την οργή τους. Ένα παράπτωμα θανατηφόρο.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί θαυμάσια τον Καμούι, έναν νεαρό αποστάτη Νίντζα, ο οποίος έχει αποφασίσει να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Αν και υπό διαρκή καταδίωξη, η ακεραιότητά του και η ηθική του συναγωνίζονται μόνο τις ικανότητές του στη μάχη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να μην χάσει την ικανότητα να εμπιστεύεται τους συνανθρώπους του. Τα ακριβώς αντίθετα αισθήματα καθρεπτίζονται όμως στην Σούγκαρου, η οποία αν και έχει δημιουργήσει δική της οικογένεια, βλέπει με καχυποψία κάθε ξένο.

Το σχέδιο, πιο παραδοσιακό, μεταδίδει μια σκληρή ειλικρίνεια αλλά και την τραχύτητα της ζωής των χαρακτήρων, με φυσικές εκφράσεις και αξιοπρόσεκτες λεπτομέρειες. Οι σκηνές μάχες θυμίζουν κάτι από ταινίες, με τεχνικές Νίντζα, εξειδικευμένα όπλα και άπλετη δράση. Το περιβάλλον και οι χώροι όπου διαδραματίζεται η ιστορία είναι απλά εκπληκτικοί, ενώ οι παραδόσεις της κοινωνίας που απεικονίζει ο συγγραφέας αποδεικνύονται μια πλούσια πηγή έμπνευσης.

Το Μάνγκα αυτό έχει γίνει πλέον θρυλικό, κυρίως λόγω των ερωτημάτων που εγείρει σχετικά με τη σχεδόν άπιαστη υλοποίηση της προσωπικής ελευθερίας, την ατομικότητα αλλά και τα κοινωνικά συστήματα. Δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη!