Αντίπαλες πλευρές – Ζημία της παιδείας

Προτάσεις και λύσεις

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο δε χρειάζονται και ιδιαίτερες συστάσεις. Απόφοιτος της Νομικής, Διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το 1993 Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Υπουργός σε διάφορα υπουργεία, όπως Πολιτισμού, Δικαιοσύνης κ.α. Επίσης, εκ των κορυφαίων σύγχρονων νομοθετών και συγγραφέας πολιτικών δοκιμίων.

Η «Ατζέντα 16» αποτελεί ένα πολιτικό κείμενο, που με την διακομματική και ευρεία μορφή του χαρακτηρίζει και σκιαγραφεί τα δρώμενα, τις αντιδράσεις, τις κοινωνικές απόψεις για το περιβόητο πλέον άρθρο 16. Στο συγκεκριμένο κείμενο παρατίθενται οι λόγοι που οδήγησαν στην κρίση, οι διαμάχες μεταξύ των κομμάτων για την υπεράσπιση της δικής τους πολιτικής στο επίμαχο ζήτημα και κατά πόσο θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να διευθετηθούν ορισμένα ζητήματα προκειμένου να είχε αποτραπεί η σύγκρουση. Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μας δίνει μια συνοπτική και όσο το δυνατόν πιο κατανοητή εικόνα της λειτουργίας των πανεπιστημίων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αντιστοιχία είναι προσιτή σε κάθε αναγνώστη.

Μέσα από τις με έντονο ύφος φράσεις διαφαίνεται το άγχος του συγγραφέα ως πολιτικού και ως γονιού, για το μέλλον της παιδείας στην Ελλάδα. Αποζητά εξηγήσεις και επικρίνει τους υπευθύνους για τους λάθους χειρισμούς τους. Διεκδικεί την ορθότερη λύση για όλους. Προτείνει τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης και συστήνει ήπιες μεθόδους για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βασιζόμενος στην εμπειρία του από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο.

Η «Ατζέντα 16» αποτελεί ένα πλήρες πολιτικό δοκίμιο για εκείνον που θέλει να ενημερωθεί, να αποκωδικοποιήσει τις τακτικές των δύο πλευρών και τέλος, να κρίνει το υγιές για την ελληνική παιδεία.