Άρωμα λεμόνι…

…Η μυρωδιά που σημάδεψε τη ζωή τεσσάρων φίλων.

Ο Λάζαρος Πετράκης ζει χρόνια στην Αμερική. Ένα μικρό φτωχό Ελληνόπουλο, που συναντά τυχαία στον δρόμο, ξυπνά το όνειρο των παιδικών του χρόνων και την υπόσχεση που κάποτε έδωσε στον εαυτό του. Στα ογδόντα επτά του αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα για να το κυνηγήσει. Μια επώδυνη αναζήτηση ξεκινά που πότε τον γεμίζει αισιοδοξία και πότε τον ρίχνει στα Τάρταρα.

Ο Σάκης ζει στην Περαία. Μια χειμωνιάτικη Κυριακή –μέρα που μισεί– ανεβαίνει στη σοφίτα του σπιτιού του για να την καθαρίσει. Από το ανοιχτό παράθυρο βλέπει ένα ιστιοπλοϊκό να αρμενίζει στα ανοιχτά και έρχεται στον νου του το παιδικό ξεχασμένο όνειρο να αποκτήσει, μαζί με τους φίλους του, ένα παρόμοιο.

Ο Μάνος, ενοχικός από μικρός, ζει εγκλωβισμένος σε μια ρουτινιάρικη ζωή δίπλα σε μια γυναίκα, που η συμπεριφορά της απέναντί του είναι ίδια με αυτή των γονιών του.

Ο Λάζαρος εξακολουθεί την άστατη ζωή του, αλλάζοντας σαν τα πουκάμισα τις ερωμένες, ενώ παραμένει μυστικά κολλημένος στη μία και μοναδική του αγαπημένη, που δε θα μπορέσει ποτέ να έχει.

Η Ελίνα παλεύει με συνεχείς αμφιβολίες και αμφιταλαντεύσεις. Ύστερα από χρόνια μοναχικής πορείας και συναισθηματικής μοναξιάς, δεν ξέρει τι απόφαση να πάρει. Να παντρευτεί τον Γιάννη, που ουσιαστικά δεν αγαπά, αλλά της προσφέρει σιγουριά, ή να «παραδοθεί» στον άντρα που πάντα ποθούσε, αλλά δεν μπορούσε να έχει; Μέχρι τώρα.

Η αναθέρμανση του κοινού ονείρου, της απόκτησης ενός ιστιοπλοϊκού, ξαναφέρνει τους τέσσερις φίλους κοντά, ύστερα από πολλά χρόνια, και γίνεται η αφορμή για έναν απολογισμό της μέχρι τώρα ζωής τους –που τόσο διαφέρει από τα εφηβικά τους όνειρα– και απογοητευμένοι καλούνται να πάρουν δραστικές αποφάσεις για το μέλλον τους. Θα παραμείνουν κολλημένοι στη μίζερη και «κακή» ζωή τους ή θα κάνουν το κοινό τους όνειρο πραγματικότητα;

Το μυθιστόρημα «Άρωμα λεμόνι» της Αντιγόνης Πόμμερ κυλάει σε παράλληλες αφηγήσεις. Η πορεία του κάθε ήρωα και το παρελθόν του παρουσιάζονται από την οπτική του καθενός ξεχωριστά. Με συχνές εναλλαγές κεφαλαίων, το ενδιαφέρον του αναγνώστη κρατιέται αμείωτο και η ιστορία εξελίσσεται «πολυφωνικά». Ναι, ο στόχος των τεσσάρων είναι να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο όνειρο, αλλά ο καθένας θα φτάσει μόνος του στο σημείο, όπου θα συναντηθούν και πάλι οι τροχιές της ζωής τους. Μέσα από ανομολόγητες προσωπικές σκέψεις, ανασφάλειες, αμφιταλαντεύσεις, τύψεις και ενοχές, ο καθένας πρώτα θα κατακτήσει τον δικό του προσωπικό στόχο και την προσωπική ελευθερία και έπειτα θα ενωθεί με τους υπόλοιπους.

Χάρη σε αναδρομικές αφηγήσεις και διαρκείς εναλλαγές παρόντος-παρελθόντος οι χάρτινοι ήρωες παίρνουν σάρκα και οστά. Πώς ζούνε, ποιες οι ενέργειές τους και τι τους ώθησε σε αυτές, ποιος ο πραγματικός τους χαρακτήρας και πώς διαμορφώθηκε; Ωστόσο το μυθιστόρημα είναι κατά κάποιο τρόπο άνισο, καθώς δίνεται περισσότερος χώρος στον χαρακτήρα της Ελίνας –του κοριτσιού της παρέας– να ξεδιπλωθεί, καθώς είναι και η πιο αναποφάσιστη, κάνοντας στην άκρη τις προσωπικότητες των υπολοίπων που –σε σχέση πάντα με την Ελίνα– παρουσιάζονται κάπως πιο συνοπτικά και επιφανειακά.

Από ένα σημείο και μετά οι αφηγήσεις, από το πουθενά, διασταυρώνονται και συγκλίνουν, ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και ο αναγνώστης παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Συνεχείς ανατροπές και τελικές αποφάσεις, που δεν τηρούνται, ωθούν τους ήρωες να ακροβατήσουν στο χείλος του γκρεμού. Μέχρι την τελευταία σελίδα όλα είναι πιθανά.