Παράνομη

«Δεν είμαι παιδί. Είμαι παράνομη» σ. 238

«Αρχίζουμε από το τέλος». σ. 297

Πριν από τριάντα χρόνια, ο Βίνσεντ Κινγκ, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, παρέσυρε και σκότωσε με το αυτοκίνητο την επτάχρονη Σίσι Ράντλεϊ. Με αποτέλεσμα να εκτίσει ποινή 30 χρόνων σε φυλακές ανηλίκων. Αυτό είναι η αρχή.

Η αφήγηση του μυθιστορήματος όμως του Chris Whitaker αρχίζει από το τέλος. Από το σήμερα, λίγες μέρες πριν από την αποφυλάκιση του Βίνσεντ και την επιστροφή του στο πατρικό του σπίτι στο Κέιπ Χέιβεν. Μια επιστροφή που θα πυροδοτήσει μια σειρά γεγονότων, φέρνοντας στο φως αποκαλύψεις, παίρνοντας ζωές, εντείνοντας τύψεις και ενοχές, οδηγώντας ζωές στο χείλος του γκρεμού.

Η δεκατριάχρονη Ντάτσες έχει επωμιστεί την ευθύνη του πεντάχρονου αδερφού της Ρόμπιν, διότι η μητέρα τους, Σταρ, η αδερφή του αδικοχαμένου κοριτσιού, αδυνατεί να τους φροντίσει. Η Ντάτσες είναι σκληρή, «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της», έχει αυτοχριστεί «παράνομη», οι κανόνες είναι κάτι που δεν την αφορούν. Είναι μια παράνομη με έναν φιόγκο στα μαλλιά, που κάνει τα πάντα για να είναι ο αδερφός της ασφαλής, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό απροστάτευτο κορίτσι.

Κι έπειτα είναι ο Γουόκ, κολλητός φίλος του Βίνσεντ, αστυνομικός πλέον, που προσπαθεί να προστατεύσει με νύχια και με δόντια την Ντάτσες και τον Ρόμπιν. Μέχρι που μια βραδιά, η Σταρ πυροβολείται κατευθείαν στην καρδιά μέσα στο σπίτι της και ο Βίνσεντ αναλαμβάνει την ευθύνη του φόνου.

Δύο παιδιά, που συνεχώς χάνουν τους κηδεμόνες τους – πρώτα τη μητέρα τους, ύστερα τον παππού τους. Δύο παιδιά, μόνα τους στον κόσμο, με μοναδικό τους στήριγμα το ένα το άλλο και ελπίδα καμιά. Το μέλλον τους αβέβαιο. Από το Κέιπ Χέιβεν στη Μοντάνα και έπειτα πού; Η περιπλάνησή τους από πόλη σε πόλη ξεκινάει και όλα δείχνουν ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς.

Ένα σύγχρονο γουέστερν που εκτυλίσσεται μεταξύ Κέιπ Χέιβεν και Μοντάνα είναι το «Αρχίζουμε από το τέλος» και από ένα σημείο κι έπειτα μετατρέπεται σε road trip.

Ατμοσφαιρικό, με εξαίσιες λεπτομερείς περιγραφές των τοπίων, των πόλεων, των χωριών, της φύσης. Χρησιμοποιώντας προσεγμένες εκφράσεις και κοφτές, ελλειπτικές προτάσεις που εντείνουν την αγωνία και οξύνουν τις αισθήσεις του αναγνώστη.

Ένα αριστούργημα, ένα εθιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, εντυπωσιακό, σπαρακτικό. Εισχωρεί στα άδυτα της ψυχής των ηρώων. Για τις οικογένειες μέσα στις οποίες γεννιόμαστε και εκείνες που δημιουργούμε.