Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου και μαγικό γυαλί μου…

ή

Η αρρώστια στο μυαλό μας

Η Στέλα Λέτσιου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων. Μιλά άπταιστα εννέα ξένες γλώσσες (αγγλική, γαλλική, ιταλική, ρωσική, ρουμανική, βουλγαρική, γερμανική, ισπανική και γεωργιανή). Ζει στη Θεσσαλονίκη και λατρεύει τα ταξίδια.

Η συγγραφέας, στο τέλος του καλοκαιριού του 1997, μαυρισμένη και κομψή, συναντά μια φίλη της. Αναπάντεχα, δέχεται το εξής σχόλιο, « πάχυνες λιγάκι!». Σε λίγες μέρες θα πήγαινε  στην πρώτη λυκείου. Από τότε μέχρι σήμερα ζει ένα μαρτύριο, προσπαθώντας να βγάλει από το μυαλό και το σώμα της το «δαίμονα» που ονομάζεται Anorexia Nervosa (νευρική ανορεξία).

Όμως, τι μπορεί να γεννήσει αυτόν το δαίμονα στο σώμα και στο μυαλό ενός υγιούς ανθρώπου και να τον μετατρέψει σε ασθενή;  Κακή οικογενειακή κατάσταση; Έλλειψη αγάπης; Τα πρότυπα του μοντέρνου life  style, που δεν επιτρέπουν ίχνος λίπους στα σώματα, διαμορφώνοντας όχι μόνο μια άλλη αισθητική αλλά εδραιώνοντας παράλληλα μέσα μας μίσος για το σώμα μας; Η απάντηση ίσως να είναι όλα μαζί. Συσσωρευτικά, όλα αυτά στο μυαλό του ασθενούς ατόμου, που δεν ελέγχει πια τον εαυτό του, τις σχέσεις του, την ευτυχία του, αδιαφορώντας συγχρόνως και για την ευτυχία των άλλων γύρω του, αφού όλα εξαρτώνται όχι μόνο από την ποσότητα του φαγητού που θα πάρει, αλλά πολύ περισσότερο από την τροφή που θα βγάλει. Μέχρι να ματώσει!.

Κι όμως, η αγάπη της Στέλας τής δόθηκε. Απ’ όλους. Ιδιαίτερα από το σύζυγό της. Τότε, τι μπορεί να κυριαρχεί στο μυαλό ενός ατόμου που αποφασίζει να κηρύξει πόλεμο στο ίδιο του το σώμα, παίζοντας καθημερινά με το θάνατο;

Στο βιβλίο της αυτό, η συγγραφέας παραμένει πολύ στα συμπτώματα της ασθένειας, κάνοντας το κείμενο κουραστικό, περιγράφοντας πόσο βασανιστική, επίπονη και επίμονη είναι η ασθένεια αυτή. Η οποία την αποκόπτει από τη φυσιολογική ζωή,  υποχρεώνοντάς την να συντηρείται δαπανηρά με ψυχολογική, και διατροφολογική υποστήριξη, ενώ η καθημερινή γυμναστική γίνεται όχι για ην καλύτερη φυσική της κατάσταση αλλά  ένα επιπλέον μαστίγιο στο σώμα της. Τέλος, η νευρική ανορεξία την οδηγεί στην απώλεια της λογικής, παραποιώντας σαν διαθλαστικός καθρέφτης την πραγματικότητα, με το να προβάλλει ένα άλλο είδωλο του εαυτού της, κατακλύζοντάς την ταυτόχρονα με βίαια συναισθήματα εναντίον όλων. Ιδιαίτερα, του εαυτού της.

Η Στέλα Λέτσιου στην εφηβεία της ζύγιζε 25 κιλά. Όταν παντρεύτηκε ήταν 33, χωρίς να μπορεί να κάνει σεξ με τον άντρα που ήταν ερωτευμένη μαζί του. Αγόραζε τα ρούχα της από τα παιδικά, άλλα τα στένευε, ενώ μερικά τα έκρυβε για αργότερα.  Σήμερα είναι  πολύ κοντά στο στόχο της, τα 47,7 κιλά. Ωστόσο, στόχος της δεν είναι τα κιλά, αλλά ή κατάκτηση της υγείας της που θα της επιτρέψει να ζήσει φυσιολογικά.

Σκοπός του βιβλίου της είναι να βοηθήσει κάθε παρόμοιο ασθενή, γι’ αυτό αποκαλύπτει πως αυτό που τη βοήθησε –χωρίς να έχει  αναρρώσει  εντελώς-, είναι να μην έχει μυστικές τις μεθόδους της εναντίον του σώματός της, οι σχέσεις  εμπιστοσύνης που έχτισε με τους θεράποντες ιατρούς της και η άνευ όρων αγάπη που εισέπραξε, σε  καλές και κακές στιγμές, από τον άντρα της. Τονίζει πως ο συνδυασμός όλων αυτών είναι το φάρμακο για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Προσθέτει επίσης και τις ευχάριστες διαφυγές του μυαλού, που ηρεμούν την ψυχή και φτιάχνουν την διάθεση για ζωή. Και διάθεση για ζωή σημαίνει υγεία.

Το «Anorexia Nervosa» είναι ένα αντιφατικό βιβλίο, το οποίο ενώ περιγράφει μια ασθένεια που κάθε μέρα σε φέρνει πιο κοντά στο θάνατο, είναι παράλληλα και αισιόδοξο, διότι σου δίνει τις λύσεις και τις διαφυγές να κερδίσεις και πάλι τη ΖΩΗ.