Ζώντας την αγωνία της αναμονής

Ο Daniel Alarcon είναι μια από τις νέες συγγραφικές φωνές που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική. Είναι γεννημένος το 1977 στη Λίμα του Περού, αλλά σήμερα ζει στην Καλιφόρνια. Έχει σπουδάσει ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το 2006 η συλλογή διηγημάτων του War by Candlelight ήταν υποψήφια για το βραβείο PEN/Hemingway, ενώ το 2007 το περιοδικό Granta τον κατέταξε  ανάμεσα στους 21 καλύτερους νέους Αμερικανούς συγγραφείς.

Σε αυτό το μυθιστόρημα πρωταγωνίστρια είναι η Νόρμα, η οποία είναι ραδιοφωνική δημοσιογράφος και υπεύθυνη για την εκπομπή Αγνοούμενοι fm. Σε αυτή την ανώνυμη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που βγήκε από έναν εμφύλιο για να ζήσει μια δικτατορία, οι απλοί άνθρωποι τη λατρεύουν γιατί η φωνή της τους παρηγορεί και αρκετές φορές τους φέρνει κοντά στους ανθρώπους τους. Η ίδια, όμως, υποφέρει γιατί ο άντρας της, ο Ρέι, αγνοείται τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάποια μέρα εμφανίζεται ένα μικρό αγόρι στο ραδιοφωνικό σταθμό. Έρχεται από ένα χωριό της ζούγκλας και φέρνει μια λίστα από αγνοούμενους. Σε αυτή τη λίστα η Νόρμα βρίσκει το όνομα του άντρα της. Ποια σχέση είχε ο Ρέι με το χωριό αυτό και πόσο μπλεγμένος ήταν με την παράνομη οργάνωση Άνομη Λεγεώνα; Η Νόρμα αρχίζει να αναζητά στοιχεία που θα την οδηγήσουν στην αλήθεια, αλλά και στη συνειδητοποίηση ότι ο άνθρωπος που ακόμα αγαπά ίσως δεν ήταν αυτός που νόμιζε.

Ο Alarcon χτίζει ένα μυθιστόρημα για τα συγκεντρωτικά καθεστώτα, το φόβο και την απώλεια, γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, αλλά με αρκετά συχνές εναλλαγές οπτικής γωνίας. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή της Νόρμα και του Ρέι μέσω αρκετών flashback, το συναισθηματικό κόσμο του μικρού αγοριού που έρχεται από το χωριό έχοντας πρόσφατα χάσει τη μάνα του. Τα συναισθηματικά αδιέξοδα των ηρώων σε συνδυασμό με το φόβο τους απέναντι στο απολυταρχικό καθεστώς που παραμονεύει παντού δημιουργούν μια κλειστοφοβική, οργουελική ατμόσφαιρα. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ η Νόρμα εμφανίζεται σαν πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, στην εξέλιξη φαίνεται ότι η φυσιογνωμία που κυριαρχεί είναι ο εξαφανισμένος άντρας της. Η ζωή του και οι περιπέτειές του ανασυντίθενται τόσο μέσα από τις αναμνήσεις της Νόρμα, όσο και μέσα από κάποια flashback από την οπτική γωνία του ίδιου του Ρέι.

Το βιβλίο κινείται σε δυο παράλληλα επίπεδα: αφενός παρουσιάζεται η ιστορία της Νόρμα και του Ρέι, η εξαφάνιση του δευτέρου και η δυστυχία της γυναίκας του. Αφετέρου παρουσιάζεται η ζωή στα χωριά της ζούγκλας, όπως το χωριό του Βίκτορ, του μικρού αγοριού, σε αντίθεση με τη ζωή στην ανώνυμη πόλη· παρά τις διαφορές στα έθιμα και στις συνθήκες διαβίωσης, η μοναξιά είναι η ίδια και στα δυο μέρη. Σε μια σχεδόν κατεστραμμένη χώρα, όπου τα πάντα ελέγχονται και όπου τα ονόματα των χωριών και των πόλεων έχουν αντικατασταθεί από αριθμούς, οι πρωταγωνιστές κινούνται και επιβιώνουν από συνήθεια και ο μόνος λόγος που συνεχίζουν να προσπαθούν να ζήσουν είναι η ανάγκη τους να μάθουν που βρίσκονται οι άνθρωποι που αγαπούν.