Το χρονικό του Χώκινγκ

Τώρα, λοιπόν, τι σχέση έχω μ’ ένα τέτοιο βιβλίο, πιθανόν να αναρωτιέστε. Διάβασα πριν από μερικά χρόνια «Το χρονικό του χρόνου» (εκδόσεις Κάτοπτρο) και όσο μου επέτρεψαν οι ελάχιστες γνώσεις μου για τη φυσική, απόλαυσα το εκλαϊκευμένο ύφος. Το «3 λεπτά Στήβεν Χώκινγκ» άρχισα να το διαβάζω όταν ήμουν ασθενής στο σπίτι και δεν μπορούσα να διαβάζω μακροσκελή κεφάλαια. Κι έτσι ξεκίνησα να διαβάζω για τη ζωή και την πορεία του Χώκινγκ, ενός ανθρώπου που υπάρχουν πολλά περισσότερα να τον θαυμάζει κάποιος, από τις ανακαλύψεις και την επιστήμη όπου διέπρεψε.

Γιατί 3 λεπτά; Το βιβλίο αποτελείται από μικρά τρίλεπτα κείμενα με σκοπό να κατανοήσει ο αναγνώστης το έργο και τη ζωή του σπουδαίου θεωρητικού φυσικού. Τρεις ενότητες απαρτίζουν τη δομή του κειμένου: στην πρώτη ενότητα τα μικρά κείμενα αφορούν ολόκληρη τη ζωή του Χώκινγκ, από τη γέννησή του μέχρι και σήμερα, το πρόβλημα υγείας (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, ALS) που διαγνώστηκε στα 21 χρόνια του και τον καθήλωσε στο αναπηρικό αμαξίδιο, με προβλεπόμενο χρόνο ζωής μόλις δύο χρόνια. Ο ρόλος του έρωτα στη ζωή του, ο γάμος και τα παιδιά του, πώς διαμορφώθηκαν σε μια καθημερινότητα που, λόγω της ασθένειας, έμοιαζε εκ προοιμίου δύσκολη.

Η δεύτερη ενότητα τιτλοφορείται «Οι θεωρίες του» και καλύπτει το φάσμα της επιστημονικής του πορείας και των ανακαλύψεων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της φυσικής επιστήμης τις τελευταίες δεκαετίες. Ξεκινώντας από τις θεωρίες του Αϊνστάιν μέχρι τις μελανές οπές, ο Χώκινγκ διατύπωσε πληθώρα θεωριών, αρκετές εκ των οποίων αποδείχθηκαν εν τοις πράγμασι. Ο Θεός και ο χρόνος απασχόλησαν τον Χώκινγκ δι’ επιστημονικού εσόπτρου, ως δύο έννοιες σημαντικές αλλά κατά πόσο υπαρκτές;

Στην τρίτη ενότητα γίνεται λόγος για την επιρροή του Χώκινγκ στην παγκόσμια κοινότητα, όχι μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. Είναι επί δεκαετίες υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, στηλιτεύοντας την εθελοτυφλία και τη μη προβλεπόμενη αρωγή από την πολιτεία. Επίσης, δεν θα μπορούσε να μην περάσει από σειρές όπως “The Simpsons”, “Star Trek”, αλλά και ως στενός συνεργάτης στη βραβευμένη σειρά κινουμένων σχεδίων “Futurama”. Τέλος, σπουδαίο ρόλο έπαιξε ο Χώκινγκ στην εκλαΐκευση της φυσικής και στην εξάπλωσή της, με μια σειρά διαλέξεων στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φοιτητών στη συγκεκριμένη επιστήμη.

Το βιβλίο «3 λεπτά Στήβεν Χώκινγκ» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα ακόμα και για τους μη γνώστες των φυσικών επιστημών, ως πρότυπο θέλησης και ως μια εικόνα ανθρώπου που αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι ακόμα και με τις μεγαλύτερες δυσκολίες ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει και να γίνει εκείνο που πραγματικά επιθυμεί.