Φως εκ των ένδον

Είχα την τύχη να βρω στην οικογενειακή βιβλιοθήκη το πλήρες κείμενο αυτού του κλασικού βιβλίου εσωτερισμού του Εδουάρδου Συρέ, «Οι Μεγάλοι Μύστες» (“Les Grands Initiésˮ, 1889), και να το διαβάσω σε πολύ νεαρή ηλικία: ομολογουμένως ελάχιστα, και λόγω της λόγιας γλώσσας εκείνης της έκδοσης, μπόρεσα να κατανοήσω τότε, αλλά η «μαγεία» της γραφής του Συρέ και η γοητευτική, παραμυθένια σχεδόν, αφήγησή του, άφησαν μέσα μου ένα βαθύ αποτύπωμα φωτός. Πολλά από όσα στη συνέχεια επέλεξα και ασχολήθηκα, οφείλονται σε εκείνο το πρώτο φως. Και έτσι με ιδιαίτερη χαρά, έλαβα αυτή τη νέα έκδοση: περιλαμβάνει τη ζωή, το έργο και τη διδασκαλία των τριών μεγάλων του ελληνικού εσωτερισμού, του Ορφέα, του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα, όπως τα συνέλαβε και τα αποτύπωσε ο Γάλλος φιλόσοφος, ποιητής, συγγραφέας και μουσικολόγος (1841-1929), ο οποίος μάλιστα μυήθηκε στον εσωτερισμό, από την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του, τη Μαργαρίτα Αλμπάνα Μηνιάτη.

Ο Συρέ ακολουθεί την κλασική σχολή της μυητικής διδασκαλίας δια της μυθικής αφήγησης. Προφανώς και δεν θα μπορούσα ποτέ στα περιορισμένα εκ των πραγμάτων πλαίσια μίας παρουσίασης εδώ, να αναλύσω το περιεχόμενο του συγκεκριμένου κειμένου, για την ανάγνωση του οποίου χρειάζονται δύο απαραίτητοι παράγοντες: έφεση προς την εσωτερική αναζήτηση και σκέψη ανοιχτή και σε άλλα πεδία πέραν από εκείνα της καθημερινής βιοτής. Αν αυτά υπάρχουν, ο ρέων και γλαφυρός λόγος του Συρέ θα αποτελέσει καταρχάς ένα φιλοσοφικό ανάγνωσμα που θα απολαύσετε: οι περιγραφές του για την αρχαία Ελλάδα, ως τοπίο αλλά και ως πολιτισμό, είναι ίσως από τις πιο όμορφες που θα διαβάσετε ποτέ. Και αν ασχολείστε με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, θα αποτελέσει επίσης πηγή έμπνευσης, γονιμοποιώντας τη φαντασία σας με εικόνες, μύθους και σύμβολα.

Και έπειτα, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι πολλά θα φωτίσουν μέσα σας. Γιατί πέρα από τη φιλοσοφία, την ομορφιά, τη φαντασία, πρόκειται γι’ αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του: ένα κείμενο μύησης. Και τελικά, είναι ένα κείμενο αγάπης προς την ανθρωπότητα, από εκείνους που «σαν πολύτιμα κοσμήματα, έχουν στις καρδιές τους τα δάκρυα όλων των όντων, για να τα μετατρέψουν σε χαμόγελα».